BELIVUK LALIĆU: Da li sam ja vežbao da pucam u predsednika Aleksandra Vučića

Obavezno pročitajte

Kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje za sedam teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja. Okrivljenog saradnika Srđana Lalića nastavio je da ispituje prvooptuženi u ovom postupku Veljko Belivuk.

Belivuk je počeo sa uglavnom hipotetičkim pitanjima o detaljima pripreme izvršavanja ubistava koja se pominju u optužnici.

- Advertisement -

S obzirom na to da je Lalić ranije govorio da je ova grupa vrlo detaljno i pedantno planirala svaku svoju akciju, poput otmice i ubistva Mirka Kodića, Belivuk ga je pitao zašto na isti način nisu planirali otmice drugih ljudi.

Podsetimo, Lalić je ranije govorio da je Mirko Kojić bio velika pretnja zbog svojih saznanja o ubistvu karatiste Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama. Opisivao je Lalić da je Kojić otet na parkingu u Radničkoj ulici, unesen u kombi i prevezen u kuću u Ritopeku. Članovi grupe su sa sobom nosili lažne policijske značke, ispred kombija u kom je bio Mirko Kojić išao je takozvani „čistač“ odnosno vozilo koje je trebalo da izazove sudar ukoliko se pojavi policija.

Miljković je prema rečima Lalića kod sebe imao špric sa cijanidom kako bi na taj način ubili Kojića i mrtvog izbacili iz vozila ukoliko naiđe policija.

Belivuka je interesovalo zašto na isti način nisu organizovali i druge otmice, a Lalić je odgovorio da nije uvek bilo potrebno.

Dalje je Belivuk pitao za događaj koji se desio u Crnoj Gori, kada su Marko Miljković, Veljko Belivuk i Nebojša Janković bili kod izvesnog Pište čije je ime na Skaju bilo „Zemo“.

Prema rečima Lalića od ranije taj „Zemo“ je čovek koji je imao ulogu „trojanskog konja“ u škaljarskom klanu i za to je dobio 700 hiljada evra.

Belivuk: Laliću, rekao si ‘ušli su u kuću i Zemo ih je srdačno pozdravio’. Kako znaš da je srdačno kad nisi bio prisutan?

Lalić: Vi ste mi rekli. Bili ste ushićeni. Ti si mi preneo autentično emociju i vibraciju.

Belivuk: Pričao si detaljno kako je Damir Hodžić ubijen sa tri hica u glavu i iz kog oružja. A ko je ubio u Crnoj Gori Adisa Spahića?

Lalić: Ti si ga ubio.

Belivuk: Pa što i to nisi rekao. Što si prećutao.

Lalić: Mislim da si ga ti ubio, nemam tačna saznanja pa to nisam ispričao.

Bilo je dalje pitanja o detaljima različitih ubistava koja su predmet optužnice. U jednom trenutku Belivuk je pitao: Laliću, koliko je članova škaljarskog klana uhapšeno u Srbiji od našeg hapšenja 4. februara 2021?

Lalić: Ne znam, ja sam u zatvoru dve godine.

Belivuk: Nisi, ti si kod kuće.

Lalić: Nisam.

Belivuk: Ja te pitam da li škaljarski klan uopšte postoji? Kako i zašto oni nisu uhapšeni, ili sarađuju sa državom pa ih ne hapse ili ne postoje.

Belivuk: Laliću, šta sam ja to radio sa Nebojšom Jankovićem u Loznici sa tim nekim snajperom?

Lalić: Pa vežbali ste pucanje, ja sam video snimak na televiziji dok sam bio u zatvoru. Ti meni nisi ni ispričao da ste vas dvojica bili u Loznici.

Belivuk: Laliću, da li sam ja to vežbao da pucam u predsednika Aleksandra Vučića?

Lalić: Ne bih ja ulazio u te špekulacije. Vi meni niste ni ispričali za taj odlazak u Loznicu.

Podsetimo, optuženi Srđan Lalić stekao je status okrivljenog saradnika nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice sa Tužilaštvom za organizovani kriminal u julu 2022. godine. On je dobio 18 godina zatvora ukoliko bude govorio istinito o svojim saznanjima kako su članovi ove organizovane kriminalne grupe izvršavali krivična dela koja im se po dve optužnice stavljaju na teret.

Pre Lalića status okrivljenih saradnika dobili su i optuženi Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević.

Njihova svedočenja u ovom postupku su neka od ključnih dokaza, pored dokaza koje je tužilaštvo pribavilo iz Skaj aplikacije za zaštićenu komunikaciju. Još uvek sudsko veće nije donelo odluku da li će materijal iz Skaja prihatiti kao dokaz.

Nakon Veljka Belivuka dopunska pitanja za Srđana Lalića imao je optuženi Marko Miljković.

Njegovo ispitivanje pretvorilo se u žestoku svađu koja je završila iznošenjem intimnih detalja iz privatnih života obojice.

Zatim su usledila pitanja advokata Vladimira Petrovića, branioca Marka Miljkovića. Petrović je upitao Lalića da li su u pripremama navodnog atentata na predsednika i navodnog državnog udara učestvovali i neki pripadnici srpskih bezbednosnih službi, na primer pripadnici policije i vojske. Lalić je odgovorio da je učestvovao ceo kavački klan, a da je možda bio i neko od policajaca.

Petrović je pitao i ko je trebalo da organizuje već pomenute nerede, a ko da aktivira eksplozivne naprave u slučaju hapšenja nekog od članova grupe, kako je ranije govorio Lalić.

Lalić je odgovorio da je nerede trebalo da organizuje cela navijačka grupa i kriminalna grupa, da bi tu učestvovali svi navijači koji su dolazili na Partizanov stadion i koji su bili pod vođstvom Veljka Belivuka.

Petrović tražio imena navijača koji bi učestvovali u aktiviranju eksplozivnih naprava.

Lalić mu odgovara da je Nebojša Janković stručnjak za sve vrste oružja jer je bio na svim ratištima, zatim Vlade Draganić i Marko Miljković jer su njega obučili.

Ivan Ninić, punomoćnik udovice Gorana Mihajlovića, pitao je Lalića kakva saznanja ima o odnosu Belivuka i Nenada Vučkovića Vučka, nekadašnjeg glavnog koordinatora Žandarmerije, s obzirom na to da su u medijima objavljeni transkripti njihove presretnute komunikacije iz 2016. godine.

Tom pitanju usprotivili su se i advokati odbrane i predsednica sudskog veća.

Ninić je objasnio da pita za vezu članova grupe sa pripadnicama službi bezbednosti.

Aludirajući na to da je neverovatno da je ova kriminalna grupa, bez zaštite i potpore bezbednosnih službi, mogla nesmetano da izvršava krivična dela koja joj se sada optužnivom stavljaju na teret rekao je: „Mi ovde nemamo nikog iz policije, a imamo 30 optuženih“.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu