16.4 C
Belgrade
sreda, 18 maja, 2022

NEMCI PIŠU: Belivuk i Jovanjica nezgodna pitanja za Vučića

NAJČITANIJE

- Advertisement -

“Ako stvarno dođe do ozbiljnih procesa protiv Belivuka i vojvođanskih farmera konoplje, mogla bi to da bude bogata žetva”, piše nemački list Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) povodom sumnji na vezu mafije i države u Srbiji.

Srbiju potresaju otkrića o povezanosti države i organizovanog kriminala, piše Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

– Stvar je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić, premda je istovremeno pokušao da negira kontakte države i podzemlja – navodi list, a prenosi Dojče vele (DW).

Ocenjuje se da je Vučićeva konferencija za medije u subotu, koju su prenosile desetine televizija, “bila neobična čak i za srpske prilike gde je uobičajeno medijsko sveprisustvo predsednika”.

- Advertisement -

– Vrhunac predsednikovog izlaganja bila je prezentacija grozno osakaćenih tela i odsečenih glava. Najavljeno je da će takve fotografije biti prikazane uz upozorenje da se deca sklone od malih ekrana.Velja Nevolja FOTO: ATA ImagesVelja Nevolja FOTO: ATA Images

– To što se država najednom odlučno suprotstavlja Belivuku i saučesnicima, koji se terete za ubistva, iznude, otmice i trgovinu drogom, trebalo bi da za pristojnu većinu srpskog stanovništva bude razlog da se odahne.

No, brojne indicije o vezama izabranih moćnika i kriminalaca koji operišu pod firmom fudbalskih navijača navode barem na pitanje šta su pravi razlozi državne oštrine – i koliko je ona ozbiljna, piše novinar Mihael Martens dalje za FAZ.

- Advertisement -

Navodi da su radikalni navijači Partizana i Crvene zvezde još od raspada Jugoslavije regrutna masa za srpsku mafiju.

– Ali, to je mafija bliska državi, koja često dela uz nalog ili tolerisanje određenih službi. Kao platu za poslušnost, država makar žmuri kada huligani van stadiona imaju isplative posliće. Recimo na splavovima, čuvenim beogradski plovilima za žurke na Savi i Dunavu, kontrolu imaju službe obezbeđenja iz huliganskog miljea. A ko kontroliše ulaz na splavove, ima udela i u živoj trgovini opijatima na palubi.Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović, FOTO: ATAAleksandar Vučić i Nebojša Stefanović, FOTO: ATA

Martens navodi da su “Belivukovi ljudi već bili viđani kao redari na priredbama predsednika”.

– Ako zbilja dođe do procesa protiv Belivuka – ako i on ne padne kao žrtva smrtonosnih incidenata čestih u tom miljeu – biće zanimljivo čuti šta optuženi ima da kaže o odnosima sa sadašnjim državnim vrhom.

U tekstu se dodaje i “špekulacija” da je akcija protiv Belivukove grupe neka vrsta Vučićevog preventivnog udara jer navodno ministar Nebojša Stefanović protiv predsednika Vučića ima obuhvatni dokazni materijal koji može da upotrebi u slučaju nužde.Jovanjica FOTO: Milica VučkovićJovanjica FOTO: Milica Vučković

– Nije špekulacija da niz indicija ukazuje na dalje veze srpske države i podzemlja. To se odnosi na slučaj gazdinstva Jovanjica u Vojvodini, koje je navodno bilo specijalizovano za ekološku poljoprivredu. Ali 2019. je pod ne sasvim razjašnjenim okolnostima otkriveno da tamo paradajz, krastavac i luk služe da prikriju dvanaest hektara zasada konoplje za proizvodnju marihuane – piše FAZ.

U tekstu se dodaje da “iz razloga nepoznatih javnosti” očito Viši sud u Beogradu hoće da ispita slučaj Jovanjica ne štedeći ni moćnike.

– Ako stvarno dođe do ozbiljnih procesa protiv Belivuka i vojvođanskih farmera konoplje, mogla bi to da bude bogata žetva – zaključuje se u tekstu Frankfurter algemajne cajtunga (FAZ).

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti