-3.1 C
Belgrade
nedelja, 23 januara, 2022

BELGIJSKI SUD STAO UZ NAROD: Poništio odluku Vlade o zatvaranju kulturnih ustanova!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Belgijska pozorišta i druge kulturne ustanove odneli su prvu pravnu pobedu danas u pokušaju da se ponovo otvore, nakon što je vlada naredila njihovo zatvaranje u okviru mera zbog korona virusa kako bi se obuzdao porast infekcija omikron varijante, javlja Tanjug.

Državni savet, vrhovni administrativni sud Belgije, suspendovao je, naime, vladinu naredbu o zatvaranju kulturnih ustanova koja je objavljena prošle, a stupila na snagu od ove nedelje, sa obrazloženjem da je „nesrazmerna”, prenosi Rojters.

U presudi objavljenoj danas navodi se da čak i ako varijanta omikrona zahteva dodatna ograničenja vlada treba da obrazloži zašto je određena mera potrebna iz razloga javnog zdravlja, a sud o ovome tek treba da donese konačnu odluku.

- Advertisement -

Od nedelje 26. decembra u Belgiji su zabranjene sve aktivnosti u većim javnim zatvorenim prostorima kao što su bioskopi, pozorišta i koncertne sale.

Nisu dozvoljni ni veći događaji na otvorenom, uključujući božićne pijace, kulturne i druge manifestacije, a profesionalne i amaterske sportske utakmice mogu da se igraju bez prisustva publike, kako u zatvorenom tako i na otvorenom.

Belgija beleži kontinuirani pad broja zaraženih kovidom-19 od vrhunca s kraja novembra, ali slučajevi omikron soja brzo rastu i sada čine više od polovine svih slučajeva kovid-19, navodi Rojters.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti