Bekstvo iz zatvora: Koliko je u Srbiji bilo begunaca u poslednjih 10 godina?

Obavezno pročitajte

U proteklih deset godina iz kazneno-popravnih ustanova u Srbiji pobeglo je svega osmoro ljudi, a do slučaja koji se pre petnaestak dana dogodio u Zabeli nije zabeleženo nijedno bekstvo osuđenih lica iz zatvora sa najvišim stepenom obezbeđenja, u kojima se izvršavaju duže vremenske kazne, rekli su za portal N1 u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Kako su objasnili u Upravi, bekstva lica lišenih slobode desila su se u zavodima poluotvorenog tipa – okružnim zatvorima, koji imaju niži stepen obezbeđenja i u kojima se izvršavaju kraće vremenske kazne zatvora.

- Advertisement -

U pitanju su bekstva osam lica lišenih slobode, od čega su svi uhapšeni po poternici i ponovo vraćeni u zavod na izdržavanje kazne, dok je na slobodi jedno lice.

UIKS

„Iz Okružnog zatvora u Kruševcu 2021. godine pobegla su dva lica, iz Okružnog zatvora u Zrenjaninu takođe dva lica (2022. godine), iz Okružnog zatvora u Prokuplju jedno lice (2019), dok su iz nekadašnjeg Okružnog zatvora u Pančevu 2014. pobegla dva lica. Taj zatvor je u međuvremenu prestao sa radom budući da je u oktobru 2018. otvoren moderan Kazneno-popravni zavod u Pančevu“, navode u Upravi.

Jedno lice pobeglo je 2015. godine tokom sprovođenja iz Kazneno-popravnog zavoda u Ćupriji, ustanove otvorenog tipa u kojoj kazne izdržavaju lica koja su po prvi put osuđena i to za lakša krivična dela.

Zatvori u Srbiji među najbezbednijim u Evropi

Kazneno-popravne ustanove u Srbiji spadaju među najbezbednije u Evropi i prema statistici Saveta Evrope, koju ta organizacija objavljuje u svojim godišnjim izveštajima o stanju u zatvorima u njenim državama članicama.

Ta činjenica, napominju u Upravi, dobija još više na značaju imajući u vidu da kroz zatvore u Srbiji godišnje prođe između 20.000 i 22.000 ljudi, što ukazuje, kako kažu, na visok nivo fluktuacije u tim ustanovama.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija napominju da ustanove otvorenog tipa, u skladu sa zakonskom procedurom, nemaju fizičko-tehničke prepreke za bekstvo kakve postoje u ustanovama poluotvorenog tipa.

„U slučaju KPZ Ćuprija, kao i u zatvoru u Prokuplju, lice je pobeglo tokom sprovođenja ka drugim institucijama (sudu, bolnici…), a ne iz samog zavoda. To potvrđuje da sprovodi osuđenih lica spadaju među najveće bezbednosne izazove u radu zatvorskih uprava svuda u svetu“, zaključuju u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu