15.6 C
Belgrade
petak, 25 septembra, 2020

BATUT: Ovaj grad u Srbiji je zagađeniji od Pekinga

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevareCrnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...

Batut zabrinuo podacima

Praćenje nekih čestica je zanemarljivo malo, iako su njihove količine i posledice po zdravlje drastične. Kakav vazduh dišemo? Ne znamo dovoljno, bio bi zaključak izveštaja Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, ali na osnovu podataka koje su prikupili i analizirali, nije dobar.

Ono što je zapalo u oko Batutu, jeste da je Niš prestigao Peking po prosečnoj godišnjoj vrednosti PM 2.5 čestica. Prema zvaničnim rezultatima, nivo tih čestica u Nišu je 47, a u Pekingu 42,6, piše „Startit“.

- Advertisement -

PM 2.5 čestice su respirabilne čestice koje nakon inhalacije prodiru do najfinijih dubokih struktura respiratornog trakta (alveola). Ovaj parametar praćen je u okviru lokalne mreže mernih stanica u devet gradova, što je, u odnosu na javnozdravstveni značaj štetnosti čestica malih dimenzija, zanemarljivo malo, ukazuju u izveštaju. Srednja godišnja vrednost je samo u Kikindi i Šapcu bila ispod gornje vrednosti. Najviše srednje godišnje vrednosti bile su u Velikim Crljenima (38,60 µg/m3 ) i Nišu (47,00 µg/m3). Od 26 naselja sa monitoringom koncentracija PM 10 čestica, u 11 su srednje godišnje vrednosti bile iznad granice.

BATUT: Ovaj grad u Srbiji je  zagađeniji od Pekinga 1

Analizom promena nivoa aerozagađenja sumpor-dioksidom u odnosu na prethodnu godinu, zapaža se da je došlo do porasta koncentracija u Boru, Velikim Crljenima (opština Lazarevac), Kraljevu, Lazarevcu i Obrenovcu, dok je u Beogradu, Vranju, Zaječaru, Zvečanu, Jagodini, Kosovskoj Mitrovici, Kruševcu, Smederevu, Sremskoj Mitrovici, Trsteniku i Ćupriji zagađenje ovim polutantom manje. U najvećem broju gradova koncentracije u 2019. godini su ujednačene sa onima u 2018, prenosi Blic.

Trend porasta zagađenja sumpor-dioksidom

- Advertisement -

Trend porasta zagađenja sumpor-dioksidom zapažen je u Elemiru, Zrenjaninu i Šapcu. Sve do 2018. godine, linija desetogodišnjeg trenda zagađenja imala je opadajuće tendencije, dok su vrednosti izmerene u toku 2019. godine doprinele tome da linija trenda poprima lagano rastući trend. Rastući linearni trend zagađenja ambijentalnog vazduha sumpor-dioksidom u Zrenjaninu, Elemiru i Šapcu je po tipu visokog nagiba, dok je trend zagađenja u Smederevu s laganim nagibom rasta, nakon višegodišnjeg opadajućeg trenda.

Analizom promena nivoa aerozagađenja dimom u odnosu na prethodnu godinu, u 11 od 36 gradova došlo je do porasta koncentracija i to u Valjevu, Gornjem Milanovcu, Jagodini, Kraljevu, Nišu, Niškoj Banji, Sevojnu, Senti, Smederevu, Čačku i Šapcu, dok je u Beogradu, Elemiru, Zaječaru, Zvečanu, Zrenjaninu, Ivanjici, Kosovskoj Mitrovici, Pančevu, Sremskoj Mitrovici i Trsteniku zagađenje ovim polutantom manje. U preostalim gradovima koncentracije su izjednačene s onim iz 2018.

Nedovoljan monitoring amonijaka

Samo u Smederevu je srednja godišnja vrednost azot-dioksid bila iznad granice. Koncentracije amonijaka u ambijentalnom vazduhu praćene su samo u Zrenjaninu, Pančevu i Šapcu, u skladu sa očekivanim industrijskim izvorima emisije ovog gasa. S obzirom na činjenicu da se prisustvo ovog polutanta potvrđeno povezuje sa njegovom ulogom facilitatora u sekundarnom generisanju finih PM 2.5 respirabilnih čestica, ovaj obim monitoringa amonijaka se može smatrati nedovoljnim. Ni u jednom od tri grada srednje godišnje koncentacije amonijaka nisu prešle gornje vrednosti.

- Advertisement -

Čak 213 puta veća vrednost arsena od dozvoljene

Koncentracije olova merene u svih 17 gradova kretale su se od minimalnih 0,003 µg/m3 u Užicu do maksimalnih 9,70 µg/m3 u Nišu, što je skoro 20 puta veća vrednost od dozvoljenih 0,5 µg/m3 . Sadržaj arsena (As) u PM10 česticama očekivano je najveći u Boru, i to je, zapravo, jedino mesto u kojem srednja godišnja koncentracija prelazi graničnu vrednost i to 24 puta.

U avgustu 2019. godine, na mernom mestu „Jugopetrol“, u Boru, izmerena 213 puta veća vrednost arsena od dozvoljene, a kadmijuma 20 puta.

- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

(VIDEO) VUČIĆ O GLUPIM SRBIMA: Naš narod ne zna gde se Kosovo nalazi na mapi! HUŠKAO POLICIJU NA NAROD…

Brutalna reakcija MUP-a održala je Aleksnadra Vučića na vlasti tokom protesta protiv uvođenja policijskog časa, a došlo je vreme da se...

PREDSEDNIK LEKARSKOG SINDIKATA: Od prvog oktobra se ponovo uvodi vanredno stanje!

Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, izjavio je u jutarnjem programu “Probudi se” na TV Nova S da se opravdano sumnja...

MILOVI MEDIJI ISKOPALI SNIMAK KRIVOKAPIĆA IZ 1999. „Sedi ispod Karadžićeve slike u društvu četnika“ VIDEO

Pojedini portali objavili su snimak jednog od opozicionih lidera Crne Gore Zdravka Krivokapića, star 21 godinu, na kom on sedi ispod...

(UZNEMIRUJUĆE) Anti-korona demonstranti BRUTALNO SMRVILI kordon: KAMENOVALI policajce bez prestanka i milosti, ima i mrtvih? (VIDEO)

Veći broj policajaca je pretrpeo teške povrede opasne po život, a sumnja se da ima i poginulihArgentinu u...

NOVE INFORMACIJE! „Virus Korona nije prirodan, proizveden je u laboratoriji“ (FOTO)

"Ne radi se o prirodnom virusu, već o veštačkom patogenu, koji je proizveden u laboratoriji. Niko ne govori istinu, čak i...