6.5 C
Belgrade
nedelja, 17 oktobra, 2021

„BARKA“ VUČIĆEVOG KUMA: Petrović sakrio ofšor firmu i račun u Švajcarskoj!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bio je vlasnik ofšor kompanije „Arkshore International“ na Britanskim Devičanskim Ostrvima preko koje je imao račun u Švajcarskoj, a koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije – iako je po zakonu bio dužan to da uradi budući da je u isto vreme bio direktor državne firme „Elektromreža Srbije“, otkriva KRIK u projektu „Pandorini papiri“.

U vreme dok je kao direktor vodio državnu kompaniju „Elektromreža Srbije“ (EMS), Nikola Petrović odlučio je i da tajno postane vlasnik privatne firme sa strane.Nikola Petrović i kum mu Aleksandar Vučić FOTO: PromoNikola Petrović i kum mu Aleksandar Vučić FOTO: Promo

Odabrao je Britanska Devičanska Ostrva (BVI) kao mesto gde će imati kompaniju. Ova mala ostrvska država u Karipskom moru ozloglašena je ofšor destinacija, jer se podaci o vlasnicima firmi u ovoj zemlji čuvaju kao najstroža tajna. To znači da svako može tamo da osnuje kompaniju i da za to gotovo niko ne sazna. 

- Advertisement -

Ipak, da je Petrović, jedan od najuticajnijih ljudi u državi i kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bio od 2016. godine vlasnik kompanije u ovoj egzotičnoj zemlji znamo zahvaljujući tome što su novinari u međunarodnom projektu „Pandorini papiri“ uspeli da dođu do blizu 12 milliona dokumenata o osnivanjima firmi. Ovaj projekat vodili su novinari Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ), a u njemu je učestvovao i KRIK koji je analizirao papire u vezi sa Srbijom. 

Ofshore International LTD“. Njeno ime je kombinacija reči „ark“ koja označava barku koju je prema Bibliji napravio Noje da bi od potopa spasao sebe, svoju porodicu i životinje, i reči „obala“.

Ovu „barku“, Petrović je iskoristio da posredstvom nje otvori račun u švajcarskoj banci. Pošto je tajno bio vlasnik kompanije, ujedno je sakrio sebe i kao vlasnika računa.

- Advertisement -

Da bi sve ovo uradio Petrović je angažovao čak tri agencije: švajcarsku konsultantsku firmu „Fidinam“ preko koje je komunicirao sa agencijom „Alcogal“ sa Paname koja je osnovala ofšor firmu, dok je advokatska kancelarija „Monfrini Bitton Klein“ takođe iz Švajcarske čuvala dokumentaciju firme predsednikovog kuma.

Ofšor firmu Petrović nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, kako nam je potvrđeno iz ove institucije, iako je po zakonu bio dužan to da uradi. Sve osobe koje su na državnim pozicijama u Srbiji moraju javno da razotkriju svoje poslove i imovinu, a ko to ne uradi, rizikuje da bude krivično gonjen.

Petrović nije skrivao informacije samo u Srbiji.

Dokumenta otkrivaju i da su od agencije „Alcogal“, koja je angažovana da otvori ofšor firmu, Petrovićevi advokati pokušali da sakriju da je javni funkcioner – verovatno kako bi se izbegle dodatne provere. „Alcogal“ je, ipak, otkrio ko je Petrović i u njihovoj bazi se vodio kao „klijent visokog rizika“.Vučić, Mali i Suzana Vasiljević FOTO: InstagramVučić, Mali i Suzana Vasiljević FOTO: Instagram

Kompanija „Arkshore“ još postoji, ali je neaktivna od novembra 2019. godine, prema podacima poslovnog registra Britanskih Devičanskih Ostrva.

Novinari KRIK-a danima su zvali Petrovića, ali se nije javljao na telefon. Nije odgovorio ni na pitanja koja su mu poslali preko advokata.

„Barka“ sakrivena od Agencije

Petrović u Srbiji nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije da je vlasnik ofšor firme. 

U njegovim imovinskim kartonima koji su bili objavljeni na sajtu ove institucije, nije bilo navedeno da je vlasnik „Arkshore International“ sa Britanskih Devičanskih Ostrva. 

Agencija je u pisanom odgovoru KRIK-u potvrdila je da Petrović nije prijavio ovu ofšor firmu.

Krivično je delo ako funkcioner ovoj instituciji ne prijavi sve što poseduje, ističe profesor Zoran Stojiljković, bivši predsednik Odbora Agencije za sprečavanje korupcije. 

„Ako prikrivate imovinu i prihode, to je krivično delo, imate zakonsku obavezu da to prijavite jer kao nosioci javnih funkcija morate da vodite računa o javnom interesu”, kaže Stojiljković za KRIK.

„Svrha toga (prijavljivanja) je da znamo šta su izvori finansiranja javnih funkcionera kako bismo bili sigurni da se rukovode nekakvim javnim interesom.”

Petrović je čak dve godine nakon odlaska sa čela EMS-a po zakonu bio dužan da prijavljuje bitne promene imovine Agenciji, ali se ofšor firma nije pojavila ni tada ni u jednom od njegovih imovinskih kartona.

Kompanija „Arkshore International“ još postoji, ali je neaktivna od pretprošle godine. Agencija „Alcogal“ prestala je da sarađuje sa njom, a novi agent nije postavljen. Po zakonima Britanskih Devičanskih Ostrva, svaka kompanija mora da ima agenta, a ukoliko ga nema, postaje neaktivna.Cane Subotić i Nikola Petrović FOTO: PromoCane Subotić i Nikola Petrović FOTO: Promo

Posao sa Subotićem

Ova firma nije bila jedina koju je Petrović imao na ofšoru, o čemu je KRIK ranije pisao.

Osim na Britanskim Devičanskim Ostrvima, Petrović je osnovao firmu i na mnogo bližoj ofšor destinaciji, usred Evrope – u Luksemburgu, dve godine nakon što je napustio mesto direktora EMS-a. 

U januaru 2019. osnovao je kompaniju „Fabergé Advisors” i tako tajno ušao u niz poslova u Srbiji – uvoz lekova, razvoj tehnologije za solarnu energiju, kao i avio-prevoz. I za ove poslove se otkrilo zahvaljujući međunarodnoj saradnji novinara –  francuskog „Le Monda”, novinarske mreže OCCRP i KRIK-a, koji su došli do podataka o stvarnim vlasnicima luksemburških kompanija. 

Posredstvom ove firme Petrović je kupio avio-kompaniju „Air Posh” od Subotića. Prodaja je obavljena ispod cene jer je Petrović firmu platio 100.000 evra, a ona u svom posedu ima avion vredan više od pola miliona evra, otkrio je KRIK.

Istu luksemburšku kompaniju Petrović je koristio i da postane suvlasnik u domaćoj firmi „Storenergy” koja se bavi solarnom energijom. Kasnije je deo vlasništva prodao Ljiljani Božović, supruzi drugog kontroverznog biznismena Zvonka Veselinovića, kako je prvi objavio CINS.

Osim što je širio poslove nakon odlaska sa funkcije, Petrović je uvećavao i imovinu. Sa suprugom je postao vlasnik dve luksuzne vile u Beogradu čija se vrednost procenjuje na više od četiri miliona evra, kako je ranije otkrio KRIK. 

Veliki profit stiče iz razvijenih poslova sa državom – za višemilionske iznose joj prodaje struju koju proizvodi u svojim mini-hidroelektranama.

- Advertisement -
SourceKRIK
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti