20.5 C
Belgrade
subota, 26 septembra, 2020

BANATSKA VEŠTICA! BABA ANUJKA: Trovala ljude demonskom biljkom! (1)

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevareCrnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...

Anujka di Pištonja (1837 – datum smrti nije poznat) bila je najveća banatska vračara-trovačica. Nju je iz potpunog zaborava otrgao prof. dr Šimon A. Đarmati koji je 2007. objavio knjigu „Baba Anujka – vračara iz Vladimirovca“.

Baba Anujka je poreklom Rumunka, a živela je u Vladimirovcu, selu između Vršca i Beograda, kao kći bogatog paora. Vladimirovac je početkom 20. veka nosio naziv Petrovo selo. Anujka je, po želji svog oca, bila vrlo obrazovana žena za to vreme.

Priča o Baba Anujki počinje sa jednom biljkom u narodu poznatom kao đavolja trava! Ova biljka se, ne bez razloga naziva demonskom biljkom! Njome su mazali vrhove strela u bojevima, a poznata je i pod imenom Tatula.

- Advertisement -

O tome koliko je baba Anujka bila vešta trovačica govori i činjenica da je o njoj napisana i knjiga u kojoj je opisana kao jedna od najpoznatijih trovačica na svetu.

Anujka di Pištonja (1837 – datum smrti nije poznat) bila je najveća banatska vračara-trovačica.

Govorila je da je kao mala bila teško bolesna, zapadala je u čudna stanja zbog kojih su mnogi dolazili da je posmatraju.

- Advertisement -

Često su joj govorili da će kad poraste biti vračara.

Naravno, to se i obistinilo.

Kasnije su je svi znali kao vračaru. Njeni saradnici bi išli po banatskim selima i tražili mesta gde vlada nesloga i bolest i preporučivali babu čija Đavolja voda može rešiti sve probleme.

Zbog te vode, po priznanju mnogih, ljudi su umirali u najvećim mukama.

- Advertisement -

U knjizi posvećenoj jedinoj ženi serijskom ubici sa jugoslovenskih prostora, Šimona A. Đarmatija piše:

– Tražila je od svojih klijenata da joj donesu jednu crnu i jednu belu kokošku, torbu pepela, trica, bosiljka i tamjana. U misterioznoj tišini svoje mračne sobice i u dimu tamjana, ona je razbacivala oko sebe pepeo i trice, šaputala neke tajanstvene reči. Na kraju je spremila jednu bocu napunjenu čistom vodom. Najzad bi uzimala jedno malo zvonce i tri puta bi zazvonila. To je bilo „sporazumevanje sa đavolom“.

Alt="anujka"

Ona je navodno rešavala brojne bračne, imovinske probleme, uz silu nečastivog, a imala je mnogo saradnika, i to najčešće među rođacima žrtava.

Baba Anunka je mogla da tačno da pedvidi dan kada će umreti onaj kome je njena voda namenjena.

Alt="Baba Anujka"

O njenoj veštini trovanja govori i to da je meru otrova dozirala uvek tačno prema telesnoj težini onoga kome je otrov namenjen. Kaže se da kada bi neko došao po rešenje kod nje, prvo što bi pitala bilo je: koliko je težak taj problem (misleći na osobu).

Baba Anujka je svoju đavolju vodicu dobro naplaćivala

Svoju đavolju vodicu naplaćivala je od 2 do 5 hiljada dinara, a misteriozne smrti ostajale su misterija jer su rođaci, koji su sami naručivali smrti svojih bližnji, uglavnom odbijali istrage i obdukcije.

1928. godine uhapšena je Anujka, a sve je pokrenuto smrću jednog imućnog udovca. Suđenje baba Anujke izazvalo je mnogo pažnje i interesovanja.

Prvo suđenje Anujki bilo je u junu 1914. u Beloj Crkvi. Suđeno joj je zbog obezbeđivanja otrova za ubistva, ali je oslobođena.  Ponovo je uhapšena 15. maja 1928. u dobi od 90 godina. Stana, Sofija i Sima Momirov, Ljubina Milankov, Danica Stojić i Olga Sturza uhapšeni su i optuženi za ubistva Nikole Momirova i Lazara Ludoškog. Vlasti su ekshumirale tela žrtava zbog obdukcije koja je urađena na Univerzitetu u Beogradu.

Suđenje je počelo juna 1929. u Okružnom sudu u Pančevu, a ročišta su održana 18. i 19. juna. Suđenje se nastavilo 1. jula kada su bili dostupni rezultati hemijskog ispitivanja uzoraka pronađenih u kući Anujke, a javni tužilac i branioci dali su završne reči. Tužilac je tražio smrtnu kaznu za sve optužene, osim Olge Sturze koja je u vreme ubistva bila maloletna i za koju je tražio zatvorsku kaznu.

Sofija i Sima Momirov branili su se na suđenju. Tvrdili su da nisu znali da „čarobna voda” sadrži otrov i da su verovali da je to samo voda, a da je smrt nastajala kao rezultat Anujkinih natprirodnih moći. Stana Momirov je tvrdila da je samo želela da čarobnom vodom izleči svog supruga od alkoholizma i da nije bila svesna da će ga to ubiti. Tokom suđenja, Anujka je stalno negirala optužbe, tvrdeći da nikada nije prodavala čarobnu vodu i da je ceo slučaj protiv nje izmislila Ljubina Milankov, koja je želela da optuži Anujku za sopstvene zločine.

Olga Sturza se branila tvrdeći da je u vreme ubistva još uvek bila dete i da nije bila svesna da će voda ubiti njenog dedu, ali Sofija je svedočila da je Olga dobro znala za čitavu zaveru. Doktor Branko Vurdelja posvedočio je da su u telima žrtava pronađeni tragovi arsena.

Presuda je donesena 6. jula 1929. godine. Anujka je osuđena na 15 godina zatvora zbog uloge saučesnika u oba ubistva. Stana i Sofija Momirov osuđene su na doživotni zatvor kao glavne počinioce. Sima Momirov osuđen je na 15, a Ljubina Milankov na 8 godina. Olga Sturza i Danica Stojić oslobođene su optužbe.

Izbegavala je da odgovara na nezgodna pitanja, pokazivala je visprenost, vadila se na teško detinjstvo.

Za saučesništvo u ubistvima osuđena je na 13 godina.

Iz zatvora su je oslobodili nemački vojnici. Vratila se u svoje selo, gde je i umrla u svojoj 104. godini.

BANATSKA VEŠTICA! BABA ANUJKA: Trovala ljude demonskom biljkom! (1) 1
Baba Anujka – Veštica iz Vladimirovca

No i nakon njenog nestanka, svaka sumnjiva smrt vezala se za nju, i njenu mešavinu tatule, žive i arsenika, kojom je usmrtila desetine.

Pročitajte još: RUSKA AKADEMIJA NAUKA: Vučić doneo odluku o KiM, ostaće upamćen kao izdajnik

- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

ŽREB LE: Zvezda udrugom šeširu? Evo šta je potrebno da crveno-beli izbegnu neke od favorita u grupnoj fazi!

Srbija je nažalost ostala na samo jednom predstavniku u UEFA takmičenjima, koliko imaju na primer i Albanija, Irska ili Farska Ostrva...

LIGA EVROPE: Zvezda dobila protivnika, Partizan i Vojvodina u produžecima ostali bez Evrope! (VIDEO)

Jedini preostali srpski predstavnik je dobio protivnika u baražu za Ligu Evrope pošto je jermenski Ararat savladao slovenački Celje posle produžetaka...

„Tajne optužnice su spremne, ovo je datum Vučićevog pada“!

Vučićev padPogledajte novo izdanje emisije "Autoritet", gost je bio predsednik Republikanske stranke Nikola Sandulović. Autor i voditelj emisije:...

EULEKS UPAO SA DUGIM CEVIMA: Akcija hapšenja veterana OVK

EULEKS u akcijiU prostorijama Udruženja ratnih veterana OVK EULEKS sprovodi akciju hapšenja, javljaju kosovski mediji.

VUČIĆ UPOZORIO: Sprema se novi 17. mart i pogrom Srba

Vučić upozoravaPredsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je iz Turske da se Albanci na Kosovu spremaju na neki 17....