31.8 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

ALBANCI DAVALI MILIJARDE ZA NEZAVISNOST: Bajden zastupao Šiptarske interese u AMERICI!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Bajden zastupao Albanske interese 80-ih godina

Ugledni kongresmeni SAD osnivači su Albansko-američke građanske lige, čiji je simbol mapa „velike Albanije“. Albanske interese osamdesetih zastupao i kandidat za predsednika Amerike Džo Bajden 

Kosovski Albanci imali su svojevrsnu pomoć u moćnim političkim krugovima SAD prilikom pripreme terena za pravljenje svoje lažne države Kosovo i jednostranog proglašenja nezavisnosti. Za to su, ocenjuju analitičari, decenijama unazad Albanci platili desetine miliona dolara kroz transparentne lobističke ugovore, ali i kroz razne sinekure.

Bajden
- Advertisement -

Počelo osamdesetih

I aktuelni demokratski kandidat za predsednika SAD Džo Bajden se osamdesetih godina, kao senator američkog Kongresa, već tada zalagao za interese šiptara i podržavao je njihovu pripremu terena za samoproglašenu nezavisnost. Imajući u vidu da je naklonjen Albancima, Bajden sada ima značajnu podršku i albanskih glasača u SAD.

Samo jedan od dokaza da su američki lobisti šiptarskih interesa debelo nagrađivani jeste i to što je Džim Džema, biznismen albanskog porekla, nedavno donirao 500.000 dolara Institutu Dol, koji je osnovao nekadašnji uticajni senator iz Kanzasa Bob Dol, a koji je bio među prvim američkim političkim liderima koji su skrenuli pažnju na Kosovo.

- Advertisement -

Dol je još kasnih osamdesetih isticao da na Kosovu živi uglavnom šiptarsko stanovništvo i, kako navode naši sagovornici, zastupao je albanske interese preko albansko-američkog lobija u SAD.

FOTO: KURIR

Pomoć dijaspore

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović kaže za Kurir da su Albanci još početkom osamdesetih shvatili značaj i moć lobiranja i ozbiljno se posvetili tome.

– Republikanci Džozef Diogardi i Robert Bob Dol osnivači su albansko-američkog lobija u SAD. Kongresmen Tom Lantos i Henri Hajd juna 1986. godine podneli su Kongresu Nacrt rezolucije br. 150, u kojoj su izrazili zabrinutost zbog položaja Albanaca u tadašnjoj Jugoslaviji. Tri godine kasnije Diogardi je osnovao Albansko-američku građansku ligu. Diogardi i Dol od tada uz veliku finansijsku pomoć albanske dijaspore u Americi kreću u promociju ciljeva lige, čiji je simbol mapa „velike Albanije“ – priča Jovanović.

Skupa operacija

Dodaje da su posle toga Diogardi i Dol postali zapravo „neformalni ambasadori kosovskih Albanaca u Vašingtonu“, a da su njihove posete Kosovu devedesetih godina praćene uz veliko okupljanje Albanaca, koji su u njima videli borce za „albansku stvar“ u Americi.

– Lobiranje je vrlo skupa operacija, na primer, angažovanje nekog bivšeg uticajnog kongresmena ili senatora koji bi zastupao određene stavove i interese može da košta više od 500.000 dolara godišnje. Na zvanično lobiranje je potrošeno desetine miliona dolara a na nezvanične kanale i više od milijardu – kaže Jovanović.

- Advertisement -
Sourcekurir
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti