28.1 C
Belgrade
subota, 2 jula, 2022

Bajden smatra da bi Putin mogao da upotrebi biološko i hemijsko oružje

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Postoji jasan znak da predsednik Rusije Vladimir Putin razmatra korišćenje i biološkog i hemijskog oružja u Ukrajini, smatra američki predsednik Džozef Bajden.

Rusija možda planira i da izvede sajber napad na Ameriku, pa je predsednik Bajden pozvao izvršne direktore američkih kompanija da zaštite preduzeća od sajber napada i investiraju u sajber bezbednost, preneo je Tanjug.

- Advertisement -

Američki predsednik Džozef Bajden nije naveo dokaze za svoje tvrdnje, ali je rekao američkim medijima da je Putin „priteran uza zid” i da sada iznosi lažne optužbe, uključujući i tvrdnju da „Amerika ima biološko i hemijsko oružje u Evropi”.

„Jednostavno to nije tačno”, naveo je Bajden.

Ovim izjavama su ponovljene prethodne tvrdnje zvaničnika u Vašingtonu i savezničkim zemljama koji su optužili Rusiju za širenje nedokazanih navoda da Ukrajina ima program biološkog oružja. Moskva s druge strane to vidi i kao mogući uvod u potencijalno pokretanje bioloških ili hemijskih napada od strane Kijeva. Rusko ministarstvo odbrane optužilo je Ukrajinu, bez pružanja dokaza, za planiranje hemijskog napada na sopstveni narod što bi se iskoristio kao povod da se optuži Moskva da koristi hemijsko oružje u vojnoj operaciji koja je počela 24. februara.

- Advertisement -

Ranije ovog meseca, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven razgovarao je sa Nikolajem Patruševom, sekretarom ruskog Saveta za bezbednost, upozoravajući ga na posledice „moguće ruske odluke da upotrebi hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini”, a Bela kuća nije precizirala o kakvim merama je reč.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti