Bajden: Rat će prestati kada Hamas „bude lišen sposobnosti da ubija Izraelce“

Obavezno pročitajte

Predsednik SAD Džozef Bajden izrazio je uverenje da će rat Izraela protiv Hamasa prestati kada ta ekstremistička organizacija bude lišena sposobnosti da ubija i povređuje Izraelce.

On je apelovao na Izraelce da se uzdrže kada izvode vojne operacije u Al Šitu, najvećoj bolnici u Pojasu Gaze.

- Advertisement -

„Mislim da će stati kada Hamas više nema kapacitet da ubija“, rekao je sinoć Bajden o ratu.

Američki lider smatra da je „krajnji odgovor rešenje (po modelu) dve države“ i da Izraelci i Palestinci žive jedni pored drugih, preneo je AP.

Bajden je to rekao na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Kine Si Đinpingom na marginama konferencije Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Kaliforniji.

Bajdenova administracija i dalje odbija pozive na prekid vatre i navodi da Izrael ima pravo da se brani posle masakra 7. oktobra, ali podržava kratkotrajnije humanitarne pauze, očekujući da će izraelska strana poštovati pravila rata u sukobu u Gazi, preneli su izraelski mediji.

Predsednik SAD je ocenio da Izrael rizikuje dejstvujući oko bolnice Šifa u Gaza Sitiju, ali da je „jedna stvar potvrđena: Hamas ima štabove, oružje, materijal ispod bolnice“.

Izrazio je i nadu da će se postići dogovor o puštanju oko 240 talaca koji se drže u Gazi, zahvaljujući posredovanju Katara.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu