BAJDEN PRIZNAO DA RUSI NISU SPONZORI TERORIZMA: Zamerio se moćnicima iz senke u Vašingtonu

Obavezno pročitajte

Šef Bele kuće neće označiti Rusiju kao državu koja sponzoriše terorizam jer veruje da bi to moglo da se okrene protiv američkih interesa u Ukrajini, poručila je vašingtonska administracija.

Na pitanje novinara da li Rusija treba da bude na listi zemalja koje podupiru terorizam, američki predsednik Džozef Bajden je u ponedeljak uveče odgovorio: „Ne”. Dan kasnije su iz Zapadnog krila saopštili da bi takva odluka mogla da ima „neželjene posledice”. Kako su istakli u vašingtonskoj vladi, ako bi SAD stavile Moskvu na takvu listu, to bi otežalo ne samo slanje pomoći Ukrajincima, već i izvoz ukrajinskih žitarica preko crnomorskih luka i pružanje podrške Kijevu za pregovaračkim stolom.

- Advertisement -

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je dobro što je Bajden odbio da to uradi, ali i dodao da ipak nema naznaka o poboljšavanju odnosa između dve zemlje. Na američkoj listi zemalja koje potpomažu terorizam nalaze se samo Kuba, Iran, Sirija i Severna Koreja.

Kad je odbio da ovoj grupi pridruži Rusiju, Bajden se zamerio ne samo ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom već i američkim kongresmenima i senatorima, javlja „Politiko”.

Na Vašington je sa više strana vršen pritisak. Najglasniji je bio Zelenski, koji često o Rusiji govori kao o „terorističkoj državi” zbog ubijanja civila u Ukrajini. Zelenski je u poslednje vreme najviše povezivao Rusiju s terorizmom zbog borbi koje se vode u blizini ukrajinske nuklearke u Zaporožju, upozoravajući na moguću nuklearnu katastrofu. Letonske vlasti su prošlog meseca označile Rusiju kao zemlju koja finansira terorizam, navodeći da Kremlj napada civile u Ukrajini i podržava terorističke organizacije. Letonija je tada pozvala druge vlade da slede njen primer.

Sa istom zahtevom je pred Bajdena u julu izašao i gornji dom u Kapitolu. U rezoluciji za koju su glasali svi američki senatori pisalo je da Rusija promoviše međunarodni terorizam protiv „političkih protivnika i suverenih država” uključujući Ukrajinu, Siriju, Gruziju i Čečeniju. Senatori su skrenuli pažnju na to da Kremlj širom sveta šalje plaćeničku vojsku poznatu kao grupa „Vagner”. Demokratski senator Ričard Blumental je tada izjavio da „zbog onog što je uradila u Ukrajini i drugim zemljama”, Rusija zaslužuje da se pridruži „veoma malom klubu izopštenih država”. Republikanski senator Lindzi Grejem je podvukao da je ravno čudu što su se svi američki senatori, demokrate i republikanci oko nečega složili.

I ne samo da su se složili u Senatu, već se, prema rečima najmoćnije osobe u Kongresu, Nensi Pelosi, oko ovoga slažu i u donjem domu. Predsedavajuća je u julu istakla da ako Stejt department ne želi da deluje, onda će dvopartijska većina u Predstavničkom domu doneti odgovarajući zakon. Sa tim zakonom se, ipak, ništa ne bi promenilo u praksi. Važno je jedino ako državni sekretar Entoni Blinken stavi neku zemlju na pomenuti spisak jer samo Stejt department ima pravo da sprovede sankcije.

Blinken poručuje da Rusija već trpi sve posledice koje bi trpela i kad bi bila stavljena na pomenutu listu jer je uveliko pod američkim i drugim zapadnim sankcijama. Ako bi Rusija dospela u grupu zemalja u kojoj su Sirija, Severna Koreja, Iran i Kuba, to bi značilo da američki građani i kompanije skoro da više ne bi mogli da trguju s njom. I od ostatka sveta bi se tražilo da poštuje embargo, što bi zakomplikovalo američke odnose s trećim zemljama koje ne mogu da preseku trgovinske veze s Moskvom.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vulin u BIA planira da oformi jedinicu za hapšenje: Podseća na vreme Miloševića i JSO

U Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) pod rukovodstvom Aleksandra Vulina, kako nezvanično saznaje NIN, planiraju da formiraju grupu za hapšenje. Kako piše...

Još priča na sličnu temu