19.7 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

BAJDEN PRETI, KINEZI SE OD STRAHA POSAKRIVALI ISPOD STOLOVA: Amerika bi vojno intervenisala u slučaju kineske invazije na Tajvan

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden upozorio je danas u Tokiju da bi njegova zemlja „vojno branila Tajvan ako bi Peking izvršio invaziju” na to autonomno ostrvo, upozoravajući da Kina „flertuje s opasnošću”.

„To je obaveza koju smo preuzeli”, rekao je Bajden na pitanje novinara da li bi SAD vojno intervenisale protiv pokušaja Kine da silom zauzme tu teritoriju. „Složili smo se sa politikom jedne Kine, to smo potpisali… ali ideja da (Tajvan) može biti uzet silom jednostavno nije prikladna”, rekao je Bajden.

- Advertisement -

Američki predsednik rekao je da bi to „poremetilo ceo region i bila bi još jedna akcija slična onome što se desilo u Ukrajini”. Prema njegovim rečima, posle ruske invazije na Ukrajinu, sve je veća potreba da se štiti to ostrvo koje ima samoupravu, prenela je Beta.

Prema politici „Jedne Kine” SAD priznaju Peking kao vladu Tajvana i nemaju diplomatske odnose sa Tajvanom. Međutim, one održavaju nezvanične kontakte sa Tajvanom, uključujući i „de fakto” ambasadu u glavnom gradu Tajpeju. SAD obezbeđuju i vojnu opremu za odbranu Tajvana.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti