BAHATI PAJKAN, UPAMTI GA NARODE: Načelnik hoće da kazni policajce koji su radili svoj posao

0
309

Načelnik Policijske uprave Prokuplje Nenad Kaličanin predložio je načelniku PS Kuršumlija da kazni šest policajaca koji su pucali u vazduh, kako bi upozorili Albance da su nelegalno ušli na prostor kuršumlijske opštine koja se graniči sa opštinom Podujevo, iako su prethodno na te policajce pucali Albanci šumokradice.

Slučaj se dogodio 30. januara ove godine i tada je grupa Albanaca ušla preko tri kilometra u prostor kuršumlijske opštine da kradu drva. Bilo ih je oko četrdesetak, kada su ugledali policijske patrole počeli su da pucaju u njihovom pravcu. Tek tada su policajci ispalili po jedan metak u vazduh, nakon čega su se šumokradice povukle. E sada, iako su čuvali i branili teritoriju ove opštine, a Albanci nelegalno upali u prostor, po načelniku Kaličaninu su krivi policajci!PU Prokuplje, FOTO: Direktno.rsPU Prokuplje, FOTO: Direktno.rs


Načelnik PU Prokuplje Nenad Kaličanin pozvao je načelnika PS Kuršumlija Bojana Pešića i rekao mu ipak treba da razmisli i da se svim kolegama podnesu inicijative za pokretanje disciplinskog postupka za tešku povredu službene dužnosti.


– Kakvu poruku šaljemo kolegama koje su rizikovale svoje živote i kakvu poruku šaljemo licima koja pripadaju paravojnim formacijama, dolaze sa teritorije Kosova da seku šumu na području Republike Srbije – kazao je predsedavajući predsedništva Nezavisnog sindikata policije Veselin Nikolić, koji je sa ostalim rukovodstvom posetio Kuršumliju i održao sastanak sa članovina, navodi se na zvaničnom sajtu Nezavisnog sindikata policije.Nenad Kaličanin, načelnik PU Prokuplje FOTO: PrintscreenNenad Kaličanin, načelnik PU Prokuplje FOTO: Printscreen


On je dodao da su policijski službenici u momentu  kada je počela paljba od strane lica albanske nacionalnosti nalazili na lokalnom putu koji je udaljen 3 kilometara od administrativne linije sa Kosovom i Metohijom u opštini Kuršumlija kao i da su isti u konkretnoj situaciji kada su lica pucala sa očiglednim ciljem da zaustave policijske službenike u kretanju kako bi izvukli radne mašine na područje AP KiM, procenili da će bez upotrebe vatrenog oružja, odnosno pucanjem u vazduh radi upozorenja mogli da izvrše službeni zadatak i bezbedno se izvuku.

– Smatramo da nije bilo propusta u postupanju policijskih službenika, da su isti postupali zakonito, profesionalno i suzdržano u primeni policijskih ovlašćenja – dodao je on.Nezavisni sindikat policije FOTO: Sajt SindikataNezavisni sindikat policije FOTO: Sajt Sindikata


– Ovim putem upućujem pitanje načelniku PU Prokuplje Kaličaninu, da li je u tim momentima posle izvođenja akcije ili posle izvođenja bilo koje slične akcije, izašao na teren u kopnenu zonu bezbednosti i da li je došao u PS Kuršumlija da pita naše kolege, čiji su životi bili ugroženi, da li su povređeni i da li imaju nekih problema, da li im treba pomoć. Po rečima kolega, on to nikada nije učinio. Postavlja se pitanje kakvu podršku kolege imaju u prvom čoveku PU Prokuplje. Po mišljenju Nezavisnog sindikata policije to je nedopustivo – zaključio je Nikolić.


Ovaj sindikat je upoznat sa situacijom u ovoj Policijskoj upravi i silnim neosnovanim disciplinskim postupcima koje protiv policajaca podnosi načelnik Kaličanin, a koji mnogo koštaju Ministarstvo policije, jer su neosnovane.

O načelniku Kaličaninu, koji je na svim SNS skupovima u Toplici u prvom redu, pored govornika smo ranije pisali, na osnovu žalbi očajnih policajaca koji više ne mogu, kako su nam rekli da obavljaju svoj posao iz straha da ne budu kažnjeni. On je, zapravo policiju stavio u službu SNS i jedino što radi je pisanje disciplinskih postupaka, a na meti su i policajci koji se trude da časno obavljaju svoj posao. Rezultat svega su silne tužbe koje su policajci podneli protiv njega i PU Prokuplje.

Ostavite komentar