21 C
Belgrade
nedelja, 3 jula, 2022

Australija tek sada zabranila isticanje kukastog krsta

NAJČITANIJE

- Advertisement -

KANBERA – Savezna država Viktorija prva je u Australiji usvojila zakon o zabrani javnog isticanja nacističkih kukastih krstova u trenutku kada raste zabrinutost zbog brze radikalizacije među mladim ljudima.

Parlament Viktorije, druge države po broju stanovnika u Australiji, usvojio je zakone koji predviđaju kazne od 22.000 australijskih dolara i 12 meseci zatvora za isticanje nacističkih simbola, svastike ili kukastog krsta.

- Advertisement -

Predsednik vodeće organizacije koja se bori protiv antisemitizma Dvir Abramović rekao je da očekuje da će najmnogoljudnija država Australije, Novi Južni Vels i države Kvinslend i Tasmanija uskoro doneti slične zakone.

„Činjenica da imamo oživljavanje belačkih neonacističkih pokreta je razlog za zabrinutost u svakoj državi,“ rekao je Abramovič, prenosi Tanjug.

Zakon stupa na snagu za dve nedelje, a zabrana šest meseci kasnije nakon javne edukativne kampanje.

- Advertisement -

Ovaj propis neće zabraniti isticanje kukastih krstova u određenim verskim i kulturnim kontekstima, pošto je on za budističke, hinduističke i druge verske zajednice drevni i sveti simbol, navodi se u saopštenju vlade Viktorije.

Državni tužilac Viktorije Džeklin Sajms saopštila je da je ponosna što je zakon usvojen uz podršku opozicionih poslanika.

Generalni direktor Australijske bezbednosno-obaveštajne agencije (ASIO) Majk Berdžes, naveo je u februaru u svom izveštaju da raste zabrinutost zbog brzine radikalizacije mladih ljudi.

„Deca od 13 godina su prihvatala ekstremizam, i verski i ideološki motivisan”, naglasio je Berdžes.

On je izneo podatak i da su pre tri godine, maloletnici predstavljali manje od tri odsto novih ASIO istraga protiv terorizma, a da su prošle godine oni bili predmet 15 odsto takvih i većinu svih istraga najvišeg prioriteta ove agencije.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti