35.4 C
Belgrade
četvrtak, 30 juna, 2022

Artiljerijski udari u očekivanju pregovora o primirju i razmeni Medvedčuka za „Azovce”

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Situacija u istočnom delu Donbasa je i dalje izuzetno teška, jer ruska vojska pokušava da napreduje ka gradovima Slavjansku i Severodonjecku, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Na Donjeckom pravcu, ruske trupe pokušavaju da probiju ukrajinsku liniju odbrane i da dođu do administrativne granice Luganske oblasti, saopštio je generalštab Ukrajine.

- Advertisement -

Takođe, kako dodaje, u pravcu Severodonjecka nastavljaju se artiljerijski udari ruske vojske.

Ukrajinske snage gađale su grad Jasinovata u Donjeckoj Narodnoj Republici ispalivši dve rakete iz sistema „Grad“, saopštio je Zajendički centar za kontrolu primirja.

Napad se dogodio u 14.30 po lokalnom vremenu, međutim, za sada nije poznato da li ima ranjenih ili stradalih.

- Advertisement -

Predstavnici DNR tvrde da su u borbama u poslednja 24 časa ubijena 22 ukrajinska ekstremista i uništena dva pešadijska vozila i isto toliko oklopnih transportera.

Na teritoriju Ukrajine stigla su dva bataljona poljske pešadije, napisao je na svom telegram kanalu ruski ratni reporter Semjon Pegov.

„Prema našim podacima, dva bataljona poljske pešadije juče su krenula iz Kijeva i već su stigla u Pavlograd. Svaki bataljon poseduje po četiri protivtenkovska topa „rapira“, oklopne transportere i američku oklopnu tehniku“, napisao je on.

Po njegovim informacijama, poljska pešadija će biti poslata u Avdijevku, na Donbas, gde se vode žestoke borbe.

Nije jasno da li se radi o regularnim snagama ili o plaćenicima.

Rusija je spremna da nastavi razgovore sa Ukrajinom, koji su zamrznuti na inicijativu Kijeva, rekao je glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski.

„Mi smo sa naše strane spremni za nastavak dijaloga. Ali, želeo bih da naglasim da je lopta, kada je reč o daljim mirovnim pregovorima, u dvorištu Ukrajine“, rekao je on za belorusku ONT televiziju, prenosi Tas.

Medinski je ponovio da je do zamrzavanja razgovora došlo „potpuno“ na inicijativu Ukrajine.

On je podsetio da je Rusija pre mesec dana predala Ukrajini nacrt ugovora u kome je već usaglašen niz osnovnih stavova.

Po njegovim rečima, Zapad maksimalno podjarmljuje Ukrajinu i pokušava da je veže finansijski.

Moskva proučava inicijativu za razmenu zarobljenih vojnika ukrajinskog bataljona Azov za ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka.

Služba bezbednosti Ukrajine je stavila u pritvor Medvedčuka po nalogu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Kasnije je Zelenski ponudio Rusiji da razmeni Medvedčuka za zarobljene građane Ukrajine.

Portparol predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je da će Kremlj pratiti sudbinu Medvedčuka i apelovati na evropske političare da isto učine.

Medvedčukova supruga Oksana Marčenko apelovala na Zelenskog da oslobodi njenog supruga. Ona je zatražila i od predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdoganai od pape Franje da pomognu u njegovom oslobađanju.

Viktor Medvedčuk (67) je političar i bogati ukrajinski preduzetnik koji važi za osobu blisku predsedniku Rusije.

Sredinom aprila Medvedčuk je zarobljen u Ukrajini, pošto je od početka napada Rusije krajem februara bio u begu.

Medvedčuk je od maja 2021. u kućnom pritvoru nakon optužbe za „veleizdaju“ i za „pokušaj pljačke prirodnih bogatstava Krima“.

Neki izvori navode da Moskva  Kijev već pregovaraju ali još nisu usaglasili koliko zarobljenika iz „Azovstalja“ zameniti za Medvedčuka a važnije je to što Kijev želi i insistira da neke posebne borce oslobodi Moskva, koja traži još neke svoje zarobljene uz ovog ukrajinskog političara.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti