11.6 C
Belgrade
četvrtak, 2 decembra, 2021

ARS-IN: 40 godina duhovno materijalnog muziciranja

NAJČITANIJE

- Advertisement -

ARS-IN – Duhovno Ars-intergalna improvizovana muzika

Od davnina je čovek opčinjen zvukom i muzikom i ima težnju da pronikne, shvati, uhvati i zabeleži personalne zvukove, tonove, akorde, harmonije i lepote muzike svega živog i neživog na i u planeti. Razvijanjem percepcije i čula, usvajanjem novih zvukovnih celina, stvaranjem novih instrumenata i muzičkih celina, čovek se duhovno-materijalno i kreativno razvijao, sazrevao i stvarao, izrastajući u celovito, inventivno i autentično biće.

Alt="ARS-IN"
ASL Skulptura Sunce Vladimir Labat

Sam čin stvaranja je duhovno – materijalan proces

- Advertisement -

Sam čin stvaranja muzike je duboko duhovno-materijalan proces kreativnog odnosa pojedinca sa sobom i okruženjem. Stvaranje DUHOVNE ARS-INTEGRALNE IMPROVIZOVANE MUZIKE jeste duhovno-kreativan čin u kome pojedinac, u određenom trenutku i okruženju, stvara višeslojnu muzičku celinu, objedinjenu ars-integralnim činom improvizacije. Sam način kreativnog stvaranja-muziciranja na sceni jeste zaokružena celina koja predstavlja autentičan oblik multimedijalnog performansa.

Tokom nastupa na „ASL“ skulpturama stvara se duhovna ars-integralna improvizovana celina između: novog oblika instrumenta („ASL“ skulptura), novog autentičnog zvuka i novog načina alikvotnog sviranja i pevanja. Danas, svi ti duhovni, estetski, vizuelni i muzički elementi zajedno bude i objedinjuju u čoveku uspavani potencijal svesti, podsvesti i kosmičke nadsvesti, aktivirajući u genetskom nasleđu slušaoca svečulnu (čulnu i vančulnu) percepciju.

40 godina evolucije

Posle 40 godina od nastanka prvih „ASL“ skulptura, projekat SVAROMFAL (SVETLOST SREDIŠTA) se duhovno-materijalno razvio i evoluirao, i sada nosi naziv ARS-IN. Danas je još uvek jedinstven, autentičan i ispisrativan po svom multimedijalnom sadržaju, kao i po duhovno-materijalnom dejstvu na čoveka i okruženje. Pojedinci koji čine grupu izvođača jesu virtuozi improvizacije. A sam čin duhovne ars-integralne  improvizacije je nesvakidašnja duhovna fuzija zvučnog, infrazvučnog i alikvotnog muzičkog sadržaja, koji publici pruža neponovljiv duhovni muzičko-scenski doživljaj.

Alt="ARS-IN"
ASL Skulptura „Big mama“ Vladimir Labat
- Advertisement -

Akustične skulpture Labat (ASL skulpture) su nastale kao zajednička kreacija umetničkih ideja i zanatskih veština. U ateljeu Vladimira Labata se kroz 16 različitih zanata stvaraju retka dela koja predstavljaju fuziju oblika i zvuka, najrazličitijeg spektra nijansi boja i tonaliteta, i koji kao takvi, bude i zaokupljaju sva čula.

Ove skulpture su zapravo kolaž svih umetnikovih životnih iskustava i svakodnevne prakse i znanja koje je stekao iz različitih oblasti, ne samo muzike i slikarstva, već i nauke i tehnike.

Alt="ARS-IN"
ASL Skulptura „steal drum Vladimir Labat

Grandiozna vajarska rešenja Vladimira Labata

Akustične Skulpture Labat su grandiozna vajarska rešenja u koja možete da uđete, a na kojima može da svira nekoliko muzičara istovremeno.

Prve ASL skulpture, jedinstvene u svetu, nastale su davnih sedamdesetih godina. Danas ih ima preko 50, dovoljno za pet koncerata, a da se instrumenti ne ponavljaju.

Koncert Saromfal-Svetlost središta, SNP
Izvođači:
Vladimir Labat Rovnjev #vlada_labat
Lucija Selaković Labat #lucijaselakoviclabat
Đorđe Labat  #djordjelabat
William Parker #williamparker
Hamid Drake #hamiddrake
Jovica Grujin #jovicagrujin
Ljubiša Ponjević #ljubisa_ponjevic
Posebna zahvalnost za Sergei Maljcev

- Advertisement -
SourceSVAROMFAL
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti