ANTIFA GAZI PO BELORUSIJI: Izazvani novi neredi i sukobi u Minsku

Obavezno pročitajte

Belorusija u neprilikama

U većim gradovima Belorusije su se treći dan zaredom okupili građani, nezadovoljni rezultatima predsedničkih izbora. Međutim, primetno je da je broj okupljeninih, u odnosu na prva dva dana, bio znatno manji.

Policija je i večeras upotrebila suzavac, šok bombe i gumene metke kako bi rasterala demonstrante.

- Advertisement -

Najnapetije je bilo u Minsku. Policija je od samog početka, u predvečernjim satima, pokušala da spreči da ne dođe do formiranja masovnijih grupa u centru grada. U tu svrhu je bila izvedena i specijalna tehnika. Na kraju su bili upotrebljeni sva gore navedena sredstva za rasterivanje okupljenih. Tom prilikom je jedan broj ljudi i uhapšen.

Međutim, ni novinari nisu bili pošteđeni. Fotoreporteru AP su nepoznata lica slomila kameru, dok su drugima oduzete memorijske kartice. Neki su i privedeni.

Pored Minska, novinari su hapšeni i u Grodnu. Tamo je saobraćaj bio obustavljen, dok je veliki broj policajaca patrolirao gradom. 

U Brestu su demonstranti takođe bili rasterani šok-bombama, dok su se u Gomelju okupljeni mirno razišli.

Podsetimo, nemiri u zemlji su počeli, praktično odmah nakon objavljivanja prvih rezultata predsedničkih izbora na kojima je opet pobedio Aleksandar Lukašenko sa 80,08% glasova. U mnogim beloruskim gradovima su počeli neprijavljeni masovni protesti. Demonstranti su u centru Minska postavili barikade od kontejnera za smeće. Policija je protiv njih koristila suzavac, vodene topove i svetleće granate i potisnula ih iz centra grada.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

SERGEJ LAVROV: Rusija zna zašto se bori u Ukrajini – Rusi moraju biti oslobođeni

Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi zaštite Rusa i onih građana koji govore ruskim jezikom koje Ukrajina tlači kršeći...

Još priča na sličnu temu