31.5 C
Belgrade
utorak, 16 avgusta, 2022

SVE OTKRIVENO: Evo kako Andrej Vučić radi sa drogom, SVIMA JE PREĆENO KO JE OBJAVIO! JOVANJICA!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Slučaj “Jovanjica”, odnosno suđenje Predragu Koluviji na čijem je imanju novembra 2019. godine zaplenjeno skoro četiri tone opojne droge, ponovo se našao u žiži javnosti nakon što je ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio legalizaciju marihune u zdravstvene svrhe, a NIN u najnovijem broju otkriva da je Koluviju hapšenja 2012. spasao tadašnji šef operativne analitike beogradske policije Slaviša Softić.

Slučaj „Jovanjica“ zaokupirao je javnost nakon najava o legalizaciji marihuane, kao i šta će biti sa pomenutim postupkom. Nedeljnik NIN u najnovijem broju otkriva detalje o slučaju iz 2012. godine, kada je u beogradskom naselju Mirijevo otkriven identičan slučaj, zbog kojeg je „pao“ izvesni Laza, inače kum okrivljenog Koluviji.

Kako navodi NIN, inspektor odeljenja beogradska policije Dušan Mitić, koji je učestvovao u Koluvijinom hapšenju, upitan je tokom davanja iskaza u tužilaštvu da li postoji primer sličan „Jovanjici“, na šta je on izjavio da je postojao što se aparature tiče, i to u Mirijevu 2012. godine.

- Advertisement -

„Radi se o laboratoriji za proizvodnju marihuane i bilo je između pet ili šest hiljada biljaka, u pitanju je kum okrivljenog Predraga Koluvije, izvesni Laza“, rekao je on.

Kako NIN dalje navodi, baš o tom događaju pisao je Koluvija u porukama agentu BIA Aleksandra Tošiću kada je on pokušao da ga smiri zbog dronova koji su, uoči hapšenje, novembra 2019. nadletali imanje. Pomenuta saznanja navode se u optužnici koju je podiglo Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK).

„Dok ga je Tošić ubeđivao da radi „zdravu sistemsku priču“ i da ne bude agresivan, Koluvija mu je napisao: „Nije meni da budem agresivan, nego želim ljude da zaštitim. Pre osam godina su mi povezali i tukli ljude, ja ne znam koliko vremena imam““, navodi NIN, a pretpostavlja se da je aludirao na događaj iz 2012. godine.

- Advertisement -

Upravo o pomenutom slučaju je govorio i izvor NIN, koji je upućen u istragu o „Jovanjici“, navodeći da je Koluvija te 2012. godine „za dlaku“ izbegao hapšenje.

„Svi smo posumnjivali da je Koluvija tada upozorio i poštedeo hapšenje tadašnji šef operativne analitike beogradske policije Slaviša Softić. Operativni podaci koje smo imali, kao trag sumnje, vodili su ka njegu, međutim nije bilo konrektnih dokaza. Spekulisalo se da je Softić to uradio, mimo neposrednih šefova, a na inicijativu tadašnjeg vrha policije“, izjavio je izvor NIN-a.

Inače, Softić je u međuvremenu postao načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), da bi 2015. bio smenjen. Veliki povratak doživeo je decembra 2020. kada je Vulin postao ministar policije i unapredio ga za načelnika Službe za operativnu analitiku.

Dolazak ministra Vulina u MUP obeležili su veliki potresi. Između ostalog, gotovo svi načelnici i šefovi stanica su smenjenje, a postavljeni su novi. Praktično, Vulin je smenio čitav kadar koji je ministar odbrane, tada policije, Nebojša Stefanović postavio.

Podsetimo, proteklih dana u Srbiji je aktuelna tema oko legalizacije marihuane u medicinske svrhe. Postavlja se pitanje kako će se to odraziti na slučaj „Jovanjica“, s obzirom da je odbrana u pomenutom postupku tvrdila da je posedovala sve neophodne dozvole za uzgajanje kanabisa.

Inače, većinski vlasnik firme “Jovanjica” Predrag Koluvija uhapšen je novembra 2019. godine sa falsifikovanom službenom policijskom ispravom kod sebe. Tada je otkriveno da se u plastenicima na imanju, čiji je vlasnik nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa.

Trenutno se pred Specijalnim sudom vodi postupak za „Jovanjicu 1“, dok će proces „Jovanjica 2“, kojim su obuhvaćeni pripadnici bezbednosnih službi, početi maja ove godine.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti