ANA GLIGIĆ: Ako ovo uradimo korona nestaje za 20 dana

Obavezno pročitajte

Ana Gligić o koroni

Epidemiolog koja je bila šef laboratorije tokom epidemije velikih boginja 1972. godine u Beogradu, dr Ana Gligić govori da je koronavirus pokazao svojstva koja su gotovo ekstremno drugačija u odnosu na druge viruse. Ipak, kako uverava, ukoliko se budemo pridržavali mera, prvi talas epidemije bi mogao da se završi već za 20 dana.

Dr Gligić navodi da će visoke temperature koje se prognoziraju za naredne dane, sigurno usporiti prenošenje virusa, a da je, uprkos naglom rastu inficiranih, epidemiološka situacija u Srbiji pod kontrolom.

- Advertisement -

– Novi virus je definitivno pokazao da je drugačiji od ostalih. Viruse u laboratoriji uništavamo na 65 stepeni, a ovaj preživljava čak i tu toplotu. Ipak, definitivno ne možemo govoriti o drugom talasu koronavirusa jer ni prvi nije završen, to jest nismo bili u situaciji da više od dvadeset i kusur dana nemamo obolelih. U toku je drugi vrh epidemije, a ukoliko se budemo pridržavali mera, on će se završiti vrlo brzo – ističe doktorka Gligić.

Ona ističe da bi građani morali da imaju na umu da su trenutno u opticaju i druge virusne infekcije, usled netipično hladnih dana koje smo imali u prethodnom periodu.

– Nakon što je ukinuto vanredno stanje, previše smo se raspojasali na utakmicama i ostalim okupljanjima. Upravo odatle i potiče najviše zaraženih, ali nadam se da će, nakon što se završi trenutni inkubacioni period, iščeznuti i epidemija. Sigurna sam da smo blizu kraja! Svaka pandemija se uvek pre ili kasnije ugasi – kaže dr Gligić.

SourceAlo

Ostavite komentar

Najnovije objave

USPEŠNO POLOŽILA: Selfi Staša se hvali papirom sa kursa iz Kine

Staša Stojanović, master inženjerka investicionog menadžmenta osim master diplome, ima  i diplomu akademije mladih lidera SNS-a. Sada se nahvalila...

Još priča na sličnu temu