ANA BRNABIĆ: Teško je, nije lako, ali ide na bolje

0
38

Mandatarka Ana Brnabić upitala je odgovarajući na kritike opozicionih poslanika zašto nisu nešto uradili po pitanju zaštite životne sredine ako je već smatraju najživotnijim” pitanjem i zašto su doveli Rio Tinto u Srbiju.

„Slažem se da je važno pitanje, ali ako je najživotnije, zašto niste nešto uradili, što ste doveli Rio Tinto”, upitala je.
Rekla je i da pozdravlja ideju da se podnesu krivične prijave protiv onih koji su odgovorni za Rio Tinto i ona će se, kaže, ukoliko bude pozvana na sud zbog tog pitanja rado odazvati.

„Sve što sam radila sa Rio Tintom radila sam javno, svesno, s predumišljajem. Ponosna sam na sve i sve ću reći i na sudu ako bude krivična prijava”, istakla je i dodala da od kada je aktuelna vlast na vlasti nije promenjen nijedan zakon zbog Rio Tinta.
Odgovarajući na kritike o životnom standardu konstatovala je još da jeste teško preživljavati sa 40.000 minimalne plate, ali da je ipak nešto lakše nego sa 15.000 dinara.

Mandatarka je ukazala da niko iz vlasti nikada nije ni rekao da je 40.000 odlično i dovoljno, ali da nisu uspeli više da povećaju minimalac jer su krenuli iz velikog minusa.

„Ako je neko uspeo da poveća minimalnu zaradu na više od 300 evra, odnosno da rast bude veći od 100 odsto, očigledno je da je neko radio. Nije još dovoljno dobro, ali kada krenete iz minusa teško se dolazi do zelene grane. Teško je, nije lako, ali ide na bolje. Nikada nismo tvrdili da je odlično, ali danas za minimalnu platu može da se kupi 40 odsto više svinjskog mesa, nego što je moglo pre 10 godina”, kazala je Brnabić na sednici na kojoj se raspravlja o novoj vladi.

Na kritike o siromaštvu u Srbiji mandatarka kaže da je prema Svetskoj banci 2017. godine procenat siromaštva bio 22,1 odsto i da smo po tome bili najgori u regionu.
„Danas je 8,8 odsto i daleko smo najbolji u regionu”, kazala je ona, preneo je Tanjug.

Zahvalila je poslaniku poslaničke grupe Ujedninjeni Željku Veselinoviću na ponuđenoj pomoći u vezi sa Zakonom o radu, ali je njegovu pomoć odbila jer, podsetila je, on je javno pozivao na njeno silovanje.

„Na čast vama i vašim koalicionim partnerima što ste danas poslanik, ali od Vas mi ne treba pomoć. Dali ste na znanje šta mislite o ženama, rodnoj ravnopravnosti i zato mi ništa ne pričajte o nasilju nad ženama, jer ste vi pozivali na najbrutalnije”, kazala je Brnabić.
Poslaniku Zavetnika Zoranu Zečeviću Brnabić je na kritike zbog toga što nije prihvaćena ideja o formiranju ministarstva za dijasporu kazala da joj nije poznato da su neke prethodne vlade uradile toliko za dijasporu koliko je to uradila njena vlada od 2018. godine.
Podsetila je da jednom godišnje ima konferenciju sa našim ljudima u dijaspori i da u tim prilikama razgovaraju o tome šta država može da uradi za njih.

„Smanjili smo takse tako da kad se vraćaju u Srbiju ne moraju da ih plaćaju na imovinu koju donose. Konačno možemo da imamo kredite i da ljudi iz dijaspore mogu da kupe stanove, kuće u Srbiji. Sada oni koji hoće da se vrate mogu da kontaktiraju Vladu i da im se pomogne, povećali smo broj srpskih škola u dijaspori i sve to uspeli smo da uradimo bez ministarstva jer smo mislili da o tome ne mora da se priča, već da se radi”, podsetila je mandatarka.

Navela je da se između 2015. i 2019. godine u Srbiju vratilo 90.000 visoko obrazovnih ljudi.

Govoreći o natalitetu kazala je da je stopa ukupnog fertiliteta, odnosno broj dece po ženi u 2019. prvi put nakon 15 godina bio veći od 1,5, odnosno da je iznosio 1,52 koliko je i u 2021.

„Idemo u pravom smeru, treba vremena da se te stvari promene”, zaključila je Ana Brnabić, prenosi Tanjug.

Ostavite komentar