ANA BRNABIĆ: Stanje u kulturi je bolje i za to je zaslužan Vučić

Obavezno pročitajte

Premijerka Ana Brnabić odgovorila je poslaniku, piscu i reditelju Siniši Kovačeviću, koji je kazao da su države u kojima se izdvajanja za kulturu mere u promilima kao u Srbiji nesrećne.

Ona je navela da se to odnosi na Srbiju kada su je vodili „oni sa kojima je Kovačević danas u stranci/bivšoj koaliciji“.

„Danas, svakako, Srbija nije takva država i za to su zaslužni Aleksandar Vučić i svi oni koji su u nas verovali“, poručila je premijerka na Tviteru, prenosi N1.

Ona je dodala da je „istina ovo što kaže Siniša Kovačević – u nesrećnim državama kultura ne postoji“.

„Zato je 2004. zatvoren Narodni muzej, 2007. i Muzej savremene umetnosti, a iste godine su i svi bioskopi privatizovani i zatvoreni“, napisala je.

Navela je da su se „onda vremena promenila, što se, pored puteva, pruga, radnih mesta, videlo upravo i u kulturi – 2017. je otvoren Muzej savremene umetnosti, 2018. i Narodni muzej, 2019. i pozorište ‘Bora Stanković’ u Vranju, budžet za filmske produkcije je 103 puta veći nego pre 10 godina“.

„Trenutno se projektuje monumentalna Koncertna dvorana, a uskoro počinje i izgradnja Fakulteta muzičke umetnosti koji će konačno imati svoju zgradu kakvu zaslužuju naši mladi muzičari. Krajem meseca krećemo i sa ‘Ložionicom’, koja će imati i pozorišnu scenu sa 500 mesta“, rekla je premijerka.

Srpska kultura ušla je u novu 2023. sa najmanjim budžetom u poslednjih 20 godina, tj. u odnosu na prošlogodišnjih 122,87 miliona evra za kulturu, za ovu godinu izdvojeno je 120 miliona evra, odnosno 0,66 odsto od ukupnog republičkog budžeta, naveo je Danas.

„Ne mogu da shvatim da se u Srbiji gradi ne znam koliko fudbalskih stadiona, a da se ne gradi ni jedno novo pozorište. Ne mogu da shvatim da je izgrađen jedan hram na vodi a da se na tom mestu ne nalaze ni jedna pozorišna dvorana ni galerija. Ne mogu da shvatim da je Beograd jedini glavni grad u Evropi, uključujući i Tiranu i Kišinjev, koji nema zgradu opere. To su stvari koje su prosto uvredljive“, istakao je Kovačević za taj list.

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

EKSKLUZIVNO OTRKIVAMO: Kako je završila Milova finansijska injekcija posrnulim ruskim opozicionarima u Beogradu

Još odavno je poznato da do pre koju godinu neprikosnovenom političkom, a i dalje neprikosnovenom kriminalnom autoritetu Crne Gore...

Još priča na sličnu temu