ANA BRNABIĆ: Srbija ostaje posvećena EU

Obavezno pročitajte

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas, na sastanku s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, da Srbija ostaje posvećena reformama na evropskom putu jer su one u interesu njenih građana. Varheji je podržao proces evropskih integracija Srbije i kao ključne teme od značaja za dve strane izdvojio energetiku i migracije, saopštila je Vlada Srbije posle sastanka premijerke i komesara.

Predsednica Vlade zahvalila je lično komesaru Varhejiju i ambasadoru Emanuelu Žiofreu, šefu Delegacije EU u Srbiji, na podršci koju pružaju Srbiji u procesu evropskih integracija. Brnabić je rekla da je fokus Vlade nastavak reformi u oblasti vladavine prava i pre svega u oblasti pravosuđa, u skladu sa ustavnim amandmanima koji su usvojeni na referendumu u januaru ove godine, prenosi Tanjug.

- Advertisement -

U koordinaciji sa Venecijanskom komisijom, Vlada radi na izradi seta pravosudnih zakona, čiji je cilj da pravosuđe bude nezavisnije i efikasnije. Pored toga, kako je istakla premijerka, fokus će biti na usvajanju seta medijskih zakona na kojima radi novo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, i nastavku reformi u oblasti energetike i zaštite životne sredine. Kao ključne teme od značaja za dve strane izdvojio je energetiku i migracije.

Varheji je podsetio da je Evropska komisija odredila 165 miliona evra finansijske podrške za oblast energetike, i da će nastaviti da podržava energetski deversifikaciju na Zapadnom Balkanu. Pored toga, kako je istakao Varheji, važno je nastaviti saradnju u oblasti borbe protiv nelegalnih migracija, u čemu Srbija može da računa na pomoć i podršku EU, kao i dalje usaglašavanje vizne politike sa EU. Brnabić je u razgovoru sa Varhejijem takođe izrazila nezadovoljstvo zbog jučerašnje izjave Petera Stana u vezi sa imenovanjem Nenada Rašića za ministra privremenih prištinskih institucija, i rekla da je to u suprotnosti sa Briselskim sporazumom i sa voljom naroda koja je iskazana na izborima.

Sastanku su prisustvovali ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, kao i šef Delegacije EU Žiofre.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu