ANA BRNABIĆ: Srbija će nastaviti da kontinuirano pruža pomoć Ukrajini

Obavezno pročitajte

Predsednica vlade Ana Brnabić rekla je danas da će Srbija nastaviti da kontinuirano pruža humanitarnu pomoć Ukrajini.

„Srbija izražava solidarnost sa stanovništvom Ukrajine i osuđuje sve napade na civilno stanovništvo i objekte u toj zemlji i bilo kakvu upotrebu sile suprotno međunarodnom pravu”, rekla je Brnabićeva prilikom ispraćanja za Ukrajinu kamiona sa elektro-energetskom opremom iz kompanija „DB Sćenker” u Šimanovcima.

- Advertisement -

Premijerka je navela da su ambasador Japana Takahiko Kacumata, kao zemlje koja trenutno predsedava grupom G7, i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, pozvali predstavnike Vlade Srbije da razmotre donaciju elektro – energetske opreme.

„Mi smo u to uključili naše elektro-energetske kompanije EPS i EMS koje poseduje takvu vrstu opreme i da izdvoje, kako bi mi donirali Ukrajini. Danas implementiramo zaključak Vlade od 19. januara i šaljemo preko mehanizama civilne zaštite ovu pomoć u Ukrajinu”, rekla je Brnabićeva, prenosi Tanjug.

Ona je istakla da će Vlada Srbije nastaviti saradnju sa elektro-energerskim kompanijama, kako bi dalje kontinuirano identifikovali određenu opremu, koju će slati kako bi pomogli obnovu elektro-energetskog sistema Ukrajine.

„Mi smo jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja je uspela sa izdvoji i donira ovakvu vrstu pomoći i ovo je nastavak naše politike humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu Ukrajine”, rekla je premijerka.

Brnabićeva je navela da smo donirali tri miliona evra tokom donatorske konferencije u Varšavi i na inicijativu prve dame Tamare Vučić u septembru dva najmodernija sanitetska vozila, a organizovana je i letnja škola za oporavak ukrajinske dece u Banji Koviljači.

U skladu sa zaključkom Saveta za nacionalnu bezbednost, koji je usvojila Vlada 27. februara prošle godine, Srbija ce nastaviti sa pružanjem humanitarne pomoći u meri u kojoj to bude moguće.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač kaže da se ruska agresija protiv Ukrajine nastavlja i da je do sada je uništeno više od 50 odsto energetske infrastrukture.

„Proteklu zimu smo proveli u hladnoći, a pomoć u obnovi energetske infrastrukture je neophodna”, rekao je on. Zahvalio je Srbiji na pruženoj pomoći i dodao da se nada da će Ukrajina uspeti da nastavi izvoz električne energije u Evropi i da nastavi realizaciju projekata sa Srbijom.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre istakao je da su se ovde okupili kako bi bili svedoci pomoći i solidarnosti onima kojima je potrebna.

„Kamioni sadrže 19 različitih elektronskih uređaja, delova električne infrastrukture koje je Srbija odlučila da podeli sa narodom Ukrajine. Ruska agresija na Ukrajinu je proizvela brojne probleme i do danas više od 17 miliona Ukrajinaca ima potrebu za određenom vrstom pomoći”, kazao je Žofre.

On je rekao da Rusija sistematski uništava ukrajinsku civilnu energetsku infrastrukturu i zahvalio Vladi Srbije koja je odlučila da se pridruži EU u obezbeđivanju opreme i pomoći koja se šalje Ukrajini.

„Jedina zemlja u regionu koja šalje ovakvu vrstu pomoći Ukrajini, u okviru mehanizma EU za civilnu zaštitu”, dodao je on.

Ispraćanju opreme su prisustvovali ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Gašić doneo naredbu o produženju roka za predaju nelegalnog oružja

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić doneo je naredbu o produženju roka za predaju nelegalnog oružja. Kako je navedeno u „Službenom...

Još priča na sličnu temu