20.4 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

ANA BRNABIĆ: Sraman izveštaj Fridom Hausa! Toliko o objektivnosti raznih organizacija!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Priština zabranila osnovno ljudsko pravo, pravo glasa, a onda „Fridom haus” kaže da je Srbija najviše nazadovala, a Kosovo najviše napredovalo i naši mediji na sva usta objavljuje tu vest”, rekla je premijerka Srbije.

KURŠUMLIJSKA BANjA – Ocena Fridom hausa da je Srbija najviše nazadovala tokom prošle godine, a Priština najviše napredovala je sramna, poručila je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je rekla da svako ko imalo razume političke okolnosti, ljudska prava, medijske slobode i vladavinu prava zna da to nije tačno.

- Advertisement -

„Tokom 2021. završili smo javnu raspravu i priveli kraju proces izmene Ustava, 16. januara smo imali uspešan referendum koji prvi put u istoriji Srbije obezbeđuje potpunu samostalnost tužilaštva i nezavisnost sudstva”, podsetila je Brnabić.

Sa druge strane, navela je da je prošle godine na KiM, za 20 odsto uvećan broj napada na Srbe na KiM.

Sve to, istakla je, kulminiralo je time što je 16. januara Priština zabranila Srbima učestvovanje na referendumu, a nakon toga 3. aprila na izborima.

- Advertisement -

„Priština je zabranila osnovno ljudsko pravo, pravo glasa. I, onda imate Fridom haus koji kaže da je Srbija najviše nazadovala, ali je zato Kosovo najviše napredovalo i naši mediji koji na sva usta objavljuje tu vest”, rekla je premijerka.

Ona kaže da je reč o istim medijima koji su godinama objavljivali da je Srbija na sivoj listi GREKO grupe zemalja koje se bore protiv korupcije u Savetu Evrope, zato što smo na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja, a da kada se u martu pojavio novi izveštaj, koji je rekao da se Srbija izuzetno popravila i da nije više na toj listi, niko ni jednu reč nije objavio.

„Toliko o objektivnosti i uticaju različitih međunarodnih organizacija na to šta se dešava na Balkanu i kako je ko predstavljen i na kraju pohvaljen za to što radi. Taj izveštaj Fridom hausa pohvaljuje Prištinu što je Srbima oduzela osnovno ljudsko pravo da glasa”, poručila je premijerka.

Govoreći o situaciji u južnoj pokrajini, Brnabić je rekla da je situacija kompleksna, pre svega zbog ponašanja Prištine.

„Priština ne želi da pregovara. To je jasno Vašingtonu, Briselu, Parizu, Londonu, Berlinu. Šta će uraditi tim povodom videćemo. Prošlo je devet godina od Briselskog sporazuma, nemamo i dalje ZSO, a Priština otvoreno kaže da neće implementirati Briselski sporazum i da on za njih ne postoji”, istakla je premijerka.

On kaže da će njena vlada, kao ozbiljna i odgovorna vlada koja poštuje međunarodne ugovore i sporazume, čekati da vidi šta će uraditi oni koji su supotpisnici tog sporazuma, pre svega EU.

„Danas je Lajčak u Beogradu, svakako želim da čujem šta će dalje uraditi”, rekla je Brnabić, prenosi Tanjug.

Cilj nam je da unapredimo potencijale Kuršumlije
Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da je cilj puta koji se gradi preko Radan planine da poveže Toplički i Jablanički okrug, ali da je prioritet da se iskoristi Kuršumlija kao ogromni turistički potencijal.

Ona je navela da je Kuršumlija od izuzetnog značaja za turistički i privredni razvoj zemlje, jer se na toj teritoriji nalaze Prolom, Lukovska i Kuršumlijska banja.

Podsetila je da 2019. godine posetila Toplički okrug i Kraljevsku banju.

„Sećam se kada sam bila u poseti 2019. godine i posetila ovaj okrug i Kraljevsku banju, tamo je tada bila ruina od hotela, ali smo doveli investitore, tako da ću danas posetiti radove na renoviranju tog objekta”, rekla je Brnabić za RTS, prenosi Tanjug.

Navela je da će obići i Đavolju varoš u Kuršumliji, koja će putem preko Radan biti povezana sa Medveđom i Sijarinskom banjom, ali i sa Leskovcem, Lebanama i Caričinim gradom.

Istakla je da je cilj ovog projekta da se od Topličkog i Jablaničkog okruga napravi jedan zajednički prostor, koji ima velike turističke, kulturne i istorijske potencijale.

„Zahvaljujući jednom putu možemo čitav kraj da promovišemo kao jednu celinu prirodnih i turističkih potencijala”, kazala je premijerka.

Podsetila je da je prošle godine oformljena Radna grupa, koja se bavi samo razvojem tog okruga.

Najavila je da „Srbija šume” kreće da prave kapiju oko Caričinog grada, kako bi se od krađa zaštitilo arheološko nalazište.

Dodala je da se gradi i vizitorski centar, kao i ulože dodatni novac u Sijerisku banju.

„Cilj nam je da uradimo sve ono što smo u poslednjih godinu dana uradili u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, gde je izgrađen prirodnjački muzej, očišćeno jezero Međuvršje i pristan. Sada kupujemo prvi ekološki katamaran i gradimo stakleni vidikovac, a sredili smo i Ovčar banju i park”, navela je Brnabić.

Brnabić je naglasila da je sada prioritet da se za kratko vreme iskoriste potencijali ovih krajeva i „promeni naša sudbina u tim delovima Srbije”.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: