19 C
Belgrade
ponedeljak, 15 avgusta, 2022

Ana Brnabić se oglasila povodom velikog skoka broja zaraženih

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ana Brnabić izjavila je danas da je identifikovano novo žarište virusa korona u Vranju, što je urađeno na vreme, kao i da je upravo zbog ranog otkrivanja lokalnog žarišta situacija pod kontrolom i dodala da bismo bez Vranja imali jedan od najboljih rezultata do sada.

Brnabić je kazala za Tanjug da je danas od ukupno 6.526 testiranih zabeleženo novih 114 pozitivnih što je, kako je precizirala 1,75 odsto, a da bi bez Vranja, odnosno ako bi se isključilo Vranje kao incidentna pojava, u prethodna 24 časa bilo 61 slučaj novih pozitivnih na virus korona od 6.260 testiranih, što je u procentima 0,97 odsto.

Ana,
- Advertisement -

Ana Brnabić o broju testiranih i procentima

„To bi i po broju testiranih i po broju novih pozitivnih bio jedan od boljih dana u Srbiji“, kaže Brnabić i ocenjuje da ni procenat od 1,75 odsto sam po sebi nije loš rezultat, ali da je činjenica da je povećan broj zaraženih u odnosu na prethodni dan i prethodnu nedelju.

„Ono što je važno znati jeste da smo mi identifikovali lokalno žarište u Vranju, to je fabrika nameštaja „Dodić“ koja je privremeno zatvorena i onda smo proširenim testiranjem testirali ne samo radnike, već i članove njihovih porodica tako da je od ovih novih 114 slučajeva, samo iz Vranja 53“, kazala je Brnabić.

- Advertisement -

Ističe da su skoro svi od novozaraženih asimptomatski slučajevi, da nemaju skoro nikakve tegobe ili imaju jako slabe simptome.

Dodaje da se situacija u Vranju prati kontinuirano, da je pod kontrolom, kao i da veruje da je ugašeno to lokalno žarište.

Ruski vojni lekari tokom posete bolnici u Vršcu

Dodaje, da će se ipak, u Vranju dodatno testirati narednih dana.

Premijerka kaže da je rano otkrivanje lokalnih žarišta još jedan od pokazatelja da je doneta ispravna odluka da se proširi testiranje i naglašava da Srbija u ovom trenutku testira između 10 i dva puta više nego bilo koja zemlja u ovom delu Evrope.

„Bez ovakvih proširenih testiranja ne bismo uspeli da uhvatimo ovako rano ta lokalna žarišta i zato je važno da nastavimo prošireno testiranje i verujem da će nam to omogućiti da budemo jedna od prvih zemalja u Evropi koja će iskoreniti kovid-19 sa svoje teritorije“, navodi Brnabić i dodaje da je danas sa 6.526 testova Srbija zemlja koja ima među najvećim brojem testiranih u Evropi.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti