26.5 C
Belgrade
nedelja, 14 avgusta, 2022

ANA BRNABIĆ: Prioritet buduće Vlade su reforma pravosuđa i mediji

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je u razgovoru sa predstavnicom OEBS za slobodu medija Terezom Ribeiro izjavila da će jedan od ključnih prioriteta i buduće Vlade biti aktivnosti u oblasti vladavine prava, i to pre svega reforma pravosuđa i mediji.

Brnabić je istakla da je Vlada posvećena radu na unapređenju sveukupnog medijskog okruženja i da je u tome upravo OEBS izuzetno važan partner, ocenivši da OEBS predstavlja most između Vlade s jedne, i medija i organizacija civilnog društva, s druge strane.

- Advertisement -

Misija OEBS u Srbiji radila je sa Vladom i medijskim i novinarskim udruženjima na pripremi Medijske strategije i Akcionog plana, i na sprovođenju aktivnosti i praćenju primene strategije, a aktivno je učestvovala i u svim radnim grupama koje se bave izradom medijskih zakona i pitanjima bezbednosti novinara.

Tereza Ribeiro rekla je da će OEBS nastaviti da podržava sve aktivnosti čiji je cilj unapređenje medijske scene i položaja novinara, kao i nastavak implementacije Akcionog plana za Medijsku strategiju.

Ana Brnabić je rekla da je u toj oblasti prioritet da se završe izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima. Pored toga, nastaviće se i rad na usvajanju izmena Krivičnog zakonika u cilju unapređenja krivično-pravne zaštite novinara, što je i bilo pokrenuto uz veliku podršku eksperata koje je angažovala Misija OEBS u Srbiji.

- Advertisement -

Govoreći o pitanjima bezbednosti novinara, Brnabić je rekla da Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, sem ostalog, redovno prati status aktuelnih slučajeva napada i ugrožavanja bezbednosti novinara. Brnabić je napomenula slučaj novinara Milana Pantića iz Jagodine, koje je ubijen još pre 21 godinu, i rekla da je važno da se taj slučaj okonča.

Brnabić i Riberio složile su se da je važno nastaviti dijalog i jačanje poverenja sa medijskim i novinarskim udruženjima o svim važnim pitanjima za medijsku zajednicu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti