17.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

ANA BRNABIĆ: Organizatori Prajda nisu Vučiću rekli hvala za revolucionarnu izjavu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje Evroprajda u Beogradu, jer nas od 1. septembra „očekuje pakao“ i svi kapaiceti treba da budu usmereni na to da se spreči bilo kakvo nasilje na Kosovu.

Brnabić je podsetila da Srpska napredna stranka i predsednik Aleksandar Vučić već osam godina obezbeđuju da se u Srbiji organizuje Prajd čime su, kako je rekla, za razliku od svih ostalih koji su ranije bili na vlasti, pokazali do koje mere se poštuju ljudska prava.

- Advertisement -

„Ova godina je zaista teška i ovaj septembar je posebno težak i specifičan. Nama 1. septembra kreće pakleni period u smislu toga šta će se dešavati na teritoriji Kosova i Metohije, kako će Albanci u Pršitni reagovati, i kakve će dalje jednostrane poteze vući. Kako god da okrenete, iz kog god ugla da gledate, prva neprikosnovena stvar je da obezbedite mir i stabilnost“, poručila je Brnabić.

Mandatarka je rekla i da uprkos tome što je sa Prištinom postugnut kompromis u vezi sa ličnim dokumentima, za registarske tablice još „nemamo ništa“.

Stoga, kako je naglasila, svi naši kapaciteti treba da budu usmereni na sprečavanje bilo kakvog nasilja na Kosovu, i koliki god deo tih kapaciteta bi otišao na Evroprajd, dodala je Brnabić, toliko bi Srbija bila ranjivija, a mir više kompromitovan.

- Advertisement -

„U ovom trenutku na leđima Srbije je toliko tereta da je jednostavno to sve nemoguće izdržati“, rekla je Brnabić i zamerila levim i zelenim partijama u opoziciji što danas kritikuju otkazivanje Prajda, a do juče su hteli u koaliciju sa Dverima i Zavetnicima „samo zarad malo vlasti“.

Najavila je i da će narednih dana „otvoreno i iskreno“ razgovarati sa organizatorima Evroprajda i da računa na to da će „neko da ima dovoljno odgovornosti da zajedno sačuvamo mir“.

„Hajde nekada i da slavimo neke velike i važne značajne stvari. Onaj ko je slušao Aleksandra Vučića juče na konferenciji za štampu, mogao je zaista da bude ponosan time šta je izgovorio predsednik sa takvim autoritetom, čitavom svom narodu. Ja mislim da je to revolucinarno, ogromna prektetnica“, rekla je Brnabić osvrćući se na njegovu izjavu da su učesnici Prajda „naša braća, naše sestre, naši roditelji, a samo se pravite da to ne vidite“.

„I da neko iz organizacije ne kaže ‘hvala, ovo je značajna stvar za našu zemlju’, nego uvek hajde da nađemo još jedan sukob“, rekla je Brnabić još jednom poručivši da „ako ne sačuvamo mir, nema Prajda“.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti