ANA BRNABIĆ: Nova vlada ni proruska ni prozapadna, već prosrpska, u njoj jaka imena

0
46

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je večeras da novi saziv vlade ima „jaka imena i jako stručne ljude“ i ponovila da je u pitanju „prosrpska vlada, koja će se baviti Srbijom i braniti njene nacionalne interese“.

„“Imamo jaka imena u vladi, jako stručne ljude. To je prosrpska vlada. Nema ni levo ni desno, ni Istoka, ni Zapada, to je vlada koja se bavi i brani naše nacionalne interese. SNS je kao okosnica ove vlade pokazala da nam nisu važne fotelje“, kazala je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je u emisiji „Hit tvit“ na televiziji Pink navela i da je izborom članova nove vlade Srpska napredna stranka (SNS) „pokazala da je spremna da važne resore, poput Ministarstva rudarstva i energetike, ustupi i ljudima koji nisu deo stranke, za koje misle da mogu da donesu „novu energiju i ideje“.

Ocenila je da su uradili dobar posao sa izborom za novu vladu, jer je videla „kritike da nije u pitanju proevropska vlada i da zapravo predstavlja odustajanje od evropskih integracija i približavanje Rusiji“.

„Tako da, to ustvari govori da smo dobro izabrali i da smo na tom našem srpskom putu“, kazala je Brnabić.

Upitana da li je, kako se pisalo u medijima, na današnjoj sednici Predsedništva SNS došlo do rasprave kada je dosadašnja ministarka za evropske integracije odbila drugi resor, Brnabić je istakla da je „nekulturno da komentariše šta se dešava na Predsedništvu stranke kojoj pripada“.

„To služi na čast ljudima koji sa sednice Predsedništva stranke kojoj pripadaju šalju to medijima. Ne bih dalje ulazila u to“, navela je ona.

Izbor predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova za ministra za ljudska i manjinska prava i društeni dijalog, Brnabić ocenjuje da bi trebalo da ima „značaja na sve nacionalne manjine u Srbiji“.

„Svakako mi jesmo već zemlja, i po kriterijumima Saveta Evrope i nekih drugih međunarodnih organizacija, u vrhu evropske liste po poštovanju manjinskih prava. Ovo je samo još jedan korak u tom pravcu, mislim da će to ići u dobrom pravcu“, rekla je premijerka.

Da li će Vulin biti na čelu BIA: „Otom-potom“

Na pitanje da li će dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin biti novi direktor Bezbednosno-informacione agencije (BIA), nakon što je njegovu poziciju zauzeo Bratislav Gašić, Brnabić je kazala „otom-potom, prvo u skupštini da završimo sa formiranjem vlade“.

Na najave da bi neki od nezadovoljnih članova SNS mogli da napuste tu stranku, Brnabić kaže da svako pojedinačno mora da odlučuje o sebi, ali da će se ona po završetku trenutnog mandata, za koji veruje da će joj biti poslednji, „zahvaliti na časti koja joj je ukazana“.

„I biću tu i nastaviću da radim za Srbiju kroz neke druge mehanizme“, istakla je ona.

Komentarišući izmene Zakona o ministarstvima, premijerka navodi da je u pitanju „izvlačenje lekcija iz prethodnog rada“, ističući primer Ministarstva za spoljnu i unutrašnju trgovinu i važnost da bude samostalno.

„To ministarstvo će se baviti i cenama i trgovinom i trgovinskim maržama i robnim rezervama i svim onim što je neophodno na dnevnoj osnovi da bi građani i zemlja prošli kroz ovu krizu kao kroz pandemiju koronavirusa – da izađemo na kraju jači“, rekla je Brnabić.

Istakla je i da je važno što su razdvojili Ministarstvo kulture i informisanja (Ministarstvo kulture i Ministarstvo telekomunikacija i informisanja), uz objašnjenje da će ministar kulture „na mnogo bolji i fokusiraniji način moći da se bavi kulturom“.

„A informisanje, gde moramo da usvojimo čitav niz medijskih zakona koji su definisani medijskom strategijom imaće mnogo više pažnje resornog ministra. I konačno, predstoji nam tender za 5G mrežu, tako da je to potpuno jasno za onoga ko se ozbiljno bavi politikom i mislim da bi zaista pozdravili ovakav Zakon o ministarstvima“, kazala je premijerka.

Premijerka ne zna za 24. februar kao rok za dogovor u dijalogu

Brnabić je kazala da ne zna za 24. februar kao rok za, kako se pisalo u medijima, „prvi dogovor u dijalogu Beograda i Prištine“.

„Što se tiče ovog datuma, ja ne znam za taj datum, ali bih ponovila pitanje koje je postavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić – gde ta ‘batina’ stoji u međunarodnom pravu, ili u povelji Ujedinjenih nacija“, upitala je Brnabić.

Premijerka je istakla i da taj način „neće moći“ da se razgovara sa Srbijom i ističe da takvim razgovorima nije prisustvovala od kada je postala predsednica vlade 2017. godine.

„Čak sam tad možda imala i neprijatnije razgovore nego danas. Mislim da su tokom ovih pet godina i oni malo promenili svoju retoriku prema Srbiji, svoj stav na tim sastancima. Zaista jesu prilično korektni. Mi se u mnogim stvarima ne slažemo, u nekim ključnim stvarima se ne slažemo, ali imamo korektne odnose“, kazala je ona.

Ocenila je da Zapadu „izuzetno smeta stav Srbije“, jer kad vide Srbiju „vide svoje lice i šta su oni uradili“.

„Vide svo svoje licemerje, vide kako su oni učinili brutalnu agresiju nad jednom zemljom krajem dvadesetog veka, kako su u našem slučaju prekršili Rezoluciju Saveta bezbednosti UN, kako tada ništa nije bilo važno, međunarodno pravo, UN, Savet bezbednosti i kako sada to neko koristi kao presedan. Oni to sada ne žele da vide“, rekla je Brnabić.

List „Albanian Post“ objavio je nedavno da bi, po navodnom zahtevu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i američkog delegata za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, prvi dogovor u dijalogu Beograda i Prištine morao da bude postignut do 24. februara, a da u suprotnom sledi „teška batina“ za ometajuću stranu.

Brnabić je kazala i da Eskobar nije tim povodom bio u Beogradu 20. oktobra.

Ostavite komentar