25.9 C
Belgrade
utorak, 9 avgusta, 2022

ANA BRNABIC: Nezavisna pozicija teška, ali najbolja, najhrabrija i najmudrija

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Premijerka Ana Brnabić je komentarišući jučerašnju svečanost i dodelu Vidovdanskih odlikovanja rekla da je važno prisetiti se teških, ali i lepih trenutaka istorije i da to sa sobom nosi poruku kako za Srbiju, tako i za one koji gledaju u Srbiju i na Srbiju. „Najvažnija poruka koju smo čuli u govoru predsednika Republike je da ako danas razmišljamo da li da biramo hrabrost ili mudrost, da je u ovom trenutku zaista važno da budemo hrabri, ali da za teške odluke izaberemo mudrost“, navela je premijerka.

Kaže da, iako je vlada u tehničkom mandatu, ona nastavlja da obavlja svoju dužnost i radi sve što je važno za život građana. Vlada, takođe, usvaja akcione planove, priprema zakone, usklađuje srpsko sa evropskim zakonodavstvom.

Energetika je postala političko pitanje

- Advertisement -

Brnabićeva je istakla da će energetika biti glavna tema na agendi buduće vlade. Napominje da je pitanje energetike danas političko pitanje i da je zahvaljujući kredibilitetu i vezama koje predsednik Vučić ima, Srbija uspela da u kratkom roku obezbedi gasni aranžman sa Mađarskom.

„Mi smo jasno rekli da ćemo cene i kupovnu moć građana i konkurentnost privrede štititi, gledaćemo da što duže izdržimo. U ovom trenutku kod nas je cena struje tri do pet puta niža nego u EU“, rekla je premijerka za RTS.

Ističe da se u saradnji sa fakultetima radi na pronalaženju rešenja kako bismo imali što efikasniju potrošnju energenata.

- Advertisement -

„Kao što smo u pandemiji naučnu zajednicu angažovali da nađe rešenja da budemo samoodrživi, pa napravili elisa test, respirator, bolnicu za četiri meseca, to sad pokušavamo u energetici. Imala sam sastanak sa EPS-om, ali i fakultetima – da pokušamo da delom kupimo kvalitetniji ugalj, da ga mešamo sa lignitom da bismo od manje uglja dobili više električne energije“, rekla je Brnabićeva.

Bolja ponuda Stelantisa

Radnici „Fijata“ rekli su u utorak da su u Predsedništvu dobili novu, bolju ponudu „Stelantisa“ – 250 radnih mesta u namenskoj u Kragujevcu i Velikoj Plani ili tri meseca rada u Slovačkoj pa mesec dana u Srbiji.

„Dogovoren je nivo otpremnina i 492 radnika koji su prolašeni tehnološkim viškom će danas dobiti otpremnine. Mi nastavljamo da se borimo za ostale radnike, naša i želja ‘Stelantisa’ je da što više od tih 1.500 radnika ostane. Ja sam im rekla da moraju da poboljšaju ponudu, da oni žele da ostanu, a na radnicima i sindikatima je da iskomuniciraju i da vidimo da li će biti još radnika koji prihvataju ponudu“, rekla je Brnabićeva.

Nada se da će što više radnika prihvatiti ponudu i ističe da održivost fabrike zavisi od tih ljudi.

Teška, ali najmudrija politika Srbije

Komentarišući poziciju Srbije usred aktuelne geopolitičke situacije, premijerka je rekla da Srbija pokušava da zadrži poziciju nezavisnog i samostalnog odlučivanja.

„Na pragu smo trećeg svetskog rata i u teškoj smo situaciji, ali pokušavamo da zadržimo poziciju nezavisnog i samostalnog odlučivanja, koja je izuzetno teška, ali koja je najpametnija, najbolja, najhrabrija i najmudrija“, navela je Ana Brnabić.

Ističe da Srbija danas zavređuje posebnu pažnju i od strane EU, SAD, ali i Bliskog istoka, Kine, Ruske Federacije.

„To je pozicija koja je teška za teritorijalno i brojčano malu zemlju kakva je Srbija, a koja je izvojevana hrabrom i mudrom politikom“, rekla je premijerka.

Kaže da će Srbija da izguro rast penzija i minimalca na potpuno održivim osnovama, tako da ne bude opterećenje za privredu.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti