29.6 C
Belgrade
utorak, 5 jula, 2022

ANA BRNABIĆ: Nema nagoveštaja da će lažnim dojavama o postavljenim bombama uskoro doći kraj

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nema nagoveštaja da će lažnim dojavama o postavljenim bombama uskoro doći kraj i istakla da nadležne institucije nastavljaju borbu protiv „takvog vida hibridnog rata”.

Brnabić je najavila da će državni vrh uskoro imati sastanak na kojem će se razmatrati eventulano formiranje jedinstvenog tima u koji će biti uključene službe bezbednosti MUP-a i Vojske Srbije i Kancelarija za IT sa ciljem, kako je rekla, da se centralizuju svi resursi.

- Advertisement -

„Teško da ovo može da se zaustavi jer je jako dobro organizovano, dolaze iz mnogo zemalja sa različitih servera, ali mi nastavljamo da se borimo protiv toga 24 sata sedam dana u nedelji”, rekla je Brnabić u emisiji na TV B92.

Dodala je da se štite sve državne institucije, podaci građana, bankarskog sektora, privrede, carine i sve što, kako kaže, pokušava da se napadne hakerskim napadima.

Na konstataciju da opozicioni mediji tvrde da država nije tražila pomoć Evropola u rasvetljavanju lažnih dojava, a da je ta međunarodna organizacija saopštila da je Srbija tražila pomoć i na pitanje u čijem je interesu da se šire lažne informacije o tome, Brnabić je primetila da kada Evropol demantuje, ti mediji ne kažu ništa na to, već, kako kaže, nastave sa svojim lažima.

- Advertisement -

Komentarišući tvrdnje da lažne dojave dolaze „iz domaće kuhinje”, da su propaganda vlasti i da vlast od toga profitira, Brnabić je kazala da svako ko misli da takve stvari na bilo koji način donose korist Aleksandru Vučiću ili Vladi Srbije „nije pri zdravom razumu”, javlja Tanjug.

Naglasila je da se Srbija nalazi u ozbiljnoj, teškoj i kompleksnoj situaciji, pre svega politički, i da mora da brani svoje interese i nađe način da se, kako kaže, nastavi rast i razvoj, sačuvaju radna mesta i nastavi rast plata i penzija.

Na konstataciju da opozicija spočitava predsedniku Vučiću da pričom o globalnom sukobu širi paniku među građanima i govori o nestašici hrane, Brnabić je kazala da je zadatak ozbiljnih državnika i političara da građanima kaže istinu, a ne da ulepšava i krije.

Navela je da su izjave Vučića uvek bile jasne i da je govorio da će Srbija imati dovoljno hrane, ali da će u svetu biti nestašice.

Premijerka je kazala da poslednjih dana skoro svi svetski zvaničnici takođe rekli da će biti užasnih nestašica hrane i da svetu preti glad, pre svega Africi, ali i drugim kontinentima, uključujući i Evropu.

„Zabrinuti su za blokiranje ukrajinskih luka, da li će moći da se izveze pšenica, kukuruz i druge namirnice iz Ukrajine. Ako ne, kriza će biti veća. To je sve predsednik Vučić pričao pre mesec ili čak dva meseca i to se potvrdilo kao tačno”, rekla je Brnabić.

Naglasila je da će Srbija imati dovoljno hrane i da je naša država prva govorila o robnim rezervama i da će nabaviti ono što nema, što je, kaže, i učinjeno.

„Tada su takođe pričali da je to glupost i da se šira panika, iako su predsednik Republike i vlada najodgovorniji da naši građani ne budu gladni i da, koliko god da eskalira sukob u Ukrajini, budemo bezbedni u tom smislu jer to zavisi od nas. To nije kao gas, za koji moramo da se oslanjamo na druge”, rekla je Brnabić.

Poseta Mišela potrebna da se pokaže veza Srbije i EU

Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je danas da je poseta predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela bila potrebna da bi, kako je rekla, građani Srbije videli da postoji suštinska i dubinska veza EU i Srbije, a ne samo pritisak.

Premijerka je rekla da je zahvalna Mišelu na poseti i na tome što je, kaže, proveo značajno vreme u Beogradu.

„Ne slažemo se po svim pitanjima, ali su odnosi Srbije sa EU suštinski i strateški”, rekla je Brnabić u emisiji na TV B92 i navela da je 70 odsto stranih, direktnih investicija u Srbiju iz zemalja članica EU, a da je oko 66 odsto našeg izvoza u EU.

Istakla je da je poseta Mišela i potpisivanje ugovora sa EU o dodatnih oko 85 miliona evra za ulaganje u srpski startap ekosistem i inovativne kompanije, najbolji način da se pokažu pozitivne strane saradnje EU i Srbije.

Brnabić je rekla da razgovori između Mišela i predsednika Vučića nisu bili nimalo laki i da su dvojica zvaničnika najviše razgovarali o temama o kojima Srbija i EU nisu saglasne, a u kojima je, kako kaže, predsednik Vučić argumentovano brani pozicije Srbije, prenosi Tanjug.

Premijerka je komentarisala i izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u kojoj je predsednika Vučića nazvao autokratom i navela da čovek koji je, kako kaže, Srbima na KiM u 2022. godini ukinuo osnovno ljudsko pravo, pravo na izbore, nema pravo da priča o autokratskim režimima.

„Kurti je na turneji u SAD u nadi da će uspeti da zakaže neki sastanak, a ne deluje mi da to ide tako najbolje. Jedino što ostaje je da napada Aleksandra Vučića koji je izvor njegovih frustracija”, rekla je Brnabić.

Dodala je da je mnogo važnije za sve, pa i za albanski narod na KiM, da se Kurti fokusira na pregovore između Beograda i Prištine jer je to, naglasila je, jedini način da se obezbede mir i stabilnost i bolji kvalitet života svih koji žive na ovim prostorima.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti