Amfilohijev naslednik – prvi izazov za Porfirija

0
155

Imenovanjem dosadašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubaljanskog Porfirija za novog patrijarha, mesto poglavara Srpske pravoslavne crkve, koje je bilo upražnjeno od novembra meseca, konačno je popunjeno. Međutim, izborom prvog među jednakima, proces izbora u SPC nije završen, jer članovi Sabora moraju da odluče i o novom mitropolitu crnogorsko-primorskom, episkopu valjevskom, kao i o nasledniku Porfirija u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj.

Izborni sabor završen je prethodnog dana i Srpska pravoslavna crkva je dobila 46. patrijarha. Izborom Porfirija, mesto prvog čoveka u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj, kojom je novoizabrani poglavar upravljao od 2014. godine, ostalo je upražnjeno i novom mitropolitu se neće raspravljati do narednog Sabora.

Još uvek nije u potpunosti jasno ko su favoriti za naslednike Porfirija u Zagrebu, mada se ranije pominjalo da bi na njegovo mesto, u slučaju da bude izabran za patrijarha, mogao doći episkop pakračko-slavnoski Jovan Ćulibrk ili vladika zvorničko-tuzlanski Fotije.

Imajući u vidu da je tek prethodnog dana izabran za patrijarha, čime je ostavio upražnjeno mesto u Mitropoliji, za očekivati je da ćemo tek u narednim danima imati priliku da čujemo nešto više o njegovim potencijalnim naslednicima.

Iako se, s jedne strane, još uvek ne zna ko bi mogao da bude novi mitropolit u Zagrebu, o imenu onog ko bi došao na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske se uveliko spekuliše i govori. Prvi favorit, naročito sada kad je završen izbor novog patrijarha, savakako je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Za Joanikija se govori da je istinski molitvenik, odnosno episkop koji je privržen svojoj duhovnoj misiji. Za života mitropolita Amfilohija, on se u javnosti percipirao kao njegov najbliži saradnik i osoba od najvećeg poverenja, da bi nakon Amfilohijeve smrti unapred bio proglašavan za novog prvog čoveka Mitropolije crnogorske-primorske.

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

U prilog tome govori i pismo koje je nakon smrti mitropolita Amfilohija, pokojnom patrijarhu Irineju uputio poslanik u Skupštini Crne Gore, Marko Milačić. On je poglavaru Srpske pravoslavne crkve poručio da je narod već izabrao budućeg mitropolita.

“Ustrojstvo Srpske pravoslavne crkve u izboru novog mitropolita Crne Gore ima svoj zapisan red, ali molim Vas da znate, Vaša Svetosti, narod Crne Gore je već izabrao svog budućeg mitropolita. Budućeg mitropolita Joanikija”, napisao je, između ostalog, Milačić.

Istine radi, Joanikije zaista uživa ogromnu podršku vernika u Crnoj Gori, zbog čega se u tamošnjoj javnosti njegovo imenovanje za naslednika Amfilohija tumački kao prirodan sled događaja. A da li će zaista biti tako ili će Sabor na čelu sa patrijarhom Porfirijem doneti drugačiji odluku, videćemo u maju mesecu, kad će na dnevnom redu biti ova tema.

Pored izbora mitropolita, episkopi SPC će na prolećnom Saboru morati da donesu odluku i ko će naslediti vladiku Milutina na čelu Eparhije valjevske. Podsetimo, Milutin preminuo je krajem marta prošle godine od posledica koronavirusa, nakon čega je administraciju nad njegovom eparhijom preuzeo vladika šabački Lavrentije.

O imenu Milutinovog naslednika nije se mnogo govorilo u prethodnom periodu, mada se u crkvenim krugovima ističe da je interesovanje za prvog čoveka Eparhije valjevske pokazao vikarni episkop pokojnog patrijarha Irineja, Stefan Šarić.

Ostavite komentar