Ameriku potresa još jedno policijsko ubistvo, ranjena trojica policajaca u Njujorku

Obavezno pročitajte

Amerika i protesti

Protesti zbog policijske brutalnosti zbog koje je u Mineapolisu prilikom hapšenja preminuo Afroamerikanac Džordž Flojd, traju iz dana u dan od 25. maja u brojnim američkim, ali i evropskim gradovima.

Desetine hiljada demonstranata ponovo su se okupile na ulicama američkih gradova. Optužnica protiv policajca Dereka Šovina, koji je klečao na vratu Džordža Flojda, posle čega je on preminuo, pooštrena je na ubistvo drugog stepena, ali i proširena na njegovu trojicu kolega.

- Advertisement -

Nezavisna obdukcija Džordža Flojda pokazala je da je on preminuo od gušenja, dok je obdukcijom u državnoj bolnici navedeno da je smrt nastupila usled kombinacije više uzroka, kao i da je Flojd bio pozitivan na virus korona. Autopsija koju je uradio državni obducent u potpunoj je suprotnosti sa onom koju je uradio nezavisni patolog.

Tokom protesta dogodilo se više sukoba policije i demonstranata, ali su zabeležene i brojne pljačke radnji, te napadi na novinare.

Na ulice je izvedena Nacionalna garda, dok je u Vašingtonu raspoređena i regularna vojska, za koju je magazin Tajm objavio da se povlači. Međutim, američki ministar odbrane Amerike Mark Esper naglo je poništio raniju odluku Pentagona da iz Vašingtona pošalje nekoliko stotina vojnika kući. Vojni sekretar

Rajan Mekarti rekao je za AP da je u sredu dobio obaveštenje o naredbi Pentagona da se oko 200 pripadnika 82. vazduhoplovne jedinice za hitno reagovanje pošalje kući, a nekoliko sati kasnije obavešten je da je Esper promenio tu odluku.

Mekarti je rekao da je saznao za promenu odluke nakon sastanka Espera u Beloj kući, i nakon razgovora koje je imao unutar Pentagona.

Ameriku je potreslo još jedno ubistvo koje je počinila policija, ovaj put u San Francisku.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu