15.5 C
Belgrade
петак, 10 априла, 2020

AMERIKA PRETI RUSIJI: Evo kakvo će oružje stvoriti

Obavezno pročitajte

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako bi...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih zemalja.

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...

Pretnju Donalda Trampa da će stvoriti „najmoćnije“ nuklearno oružje ako ne postigne dogovor sa Rusijom o kontroli naoružanja ruski eksperti ocenjuju kao populističku izjavu u kontekstu predizborne kampanje.

Glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko smatra da su takve izjave isključivo namenjene za unutrašnju političku upotrebu i da su pre svega usmerene na birače, američke vojnike i vojno-industrijski kompleks, koje treba uveriti da su SAD spremne i odlučne u nameri da sačuvaju „nuklearno liderstvo“.

Amerika ne sme izgubiti prvo mesto kada je reč o nuklearnom naoružanju

– To je populistička izjava namenjena izbornoj kampanji za drugi predsednički mandat. SAD imaju i tako dovoljno efektivne nuklearne snage, a za njihovo obnavljanje potrebno je nekoliko decenija. Tramp ne može ništa da napravi ni za godinu, ni za dve, a ni za pet. To je tehnički nemoguće i ne postoji praktična potreba za tim – rekao je ekspert.

Kako mediji prenose, američki predsednik je izjavio da konstantno uvećanje nuklearnog arsenala Rusije i Kine primorava Ameriku da reaguje i poveća rashode u toj oblasti. Tramp je dodao da Moskva i Peking nisu zainteresovani za trku u naoružanju, jer ona podrazumeva trošenje ogromnih novčanih sredstava na nuklearno oružje, ali dok sporazuma o kontroli naoružanja ne bude, Amerika ne sme izgubiti svoje liderstvo u ovoj oblasti.

Vojni ekspert Andrej Golovatjuk smatra da je cela priča o savremenom ili zastarelom nuklearnom oružju neadekvatna, jer je ono po prirodi stvari uvek na najvišem tehničkom nivou u svim zemljama koje ga poseduju.

– Govoriti da su nuklearne snage Amerike, Rusije ili bilo koje nuklearne zemlje „najmoćnije“ je smešno, jer se nuklearno oružje svih pet nuklearnih država nalazi na istom nivou. Dovoljna je jedna nuklearna bomba da bi se narušila ravnoteža, ili samo paritet i svetski poredak koji trenutno postoji – rekao je ekspert.

„Superbrze rakete“?

Ruski analitičari smatraju da navodi Donalda Trampa da SAD već poseduju „superbrze rakete“ isto spadaju u red „predizbornih“ izjava, na šta ukazuju tehnički razlozi.

– Tramp mnogo govori. Te rakete koje imaju SAD su razrađene pre nekoliko decenija i nema ničeg suštinski novog u sastavu američkih nuklearnih snaga i neće se pojaviti u narednih pet-šest godina. Za ciklus projektovanja, stvaranja i proizvodnje savremenog raketnog naoružanja potrebno je nekoliko decenija. Moguće je da za deset, petnaest ili dvadeset godina SAD obnove svoj arsenal, ali sada nema praktične potrebe za tim – rekao je Korotčenko.

Sve priče o uvećanju budžeta za stvaranje novog oružje usmerene su na izbornu kampanju, ali i na jačanje pregovaračkih pozicija SAD u odnosu na Rusiju i Kinu ako dođe do razgovora o sporazumu o kontroli naoružanja, saglasni su eksperti.

Podsetimo, Sporazum o merama za dalje smanjenje i ograničenje ofanzivnog oružja START 3 ističe početkom sledeće godine. Iako Amerikanci još nisu izneli konačan stav po pitanju produžetka tog sporazuma, američki zvaničnici su izjavljivali da bi sporazum sa Rusijom trebalo da uključi i drugo oružje, kao i sredstva za isporuku koja se razvijaju u Rusiji. Osim toga, američki predsednik Donald Tramp je već nekoliko puta izjavio da u taj sporazum treba uključiti i Kinu, čemu se vlasti u Pekingu kategorički protive.

- Advertisement -

još članaka

Ostavite komentar

- Advertisement -
loading...

Najnovije vesti

ĐILAS ODGOVORIO VUČIĆU: “On jedino zna da laže“

Niko iz opozicije se već mesec dana ne bavi politikom, dajemo predloge mera za koje verujemo da su dobre i korisne, rekao...

“VUČIĆ ZBOG DJB U PROBLEMU: Poslanici se 13. aprila okupljaju u Parlamentu…“

Pokret Dosta je bilo (DJB) pozvao je danas, u petak 10. aprila, sve poslanike Skupštine Srbije da se u ponedeljak, 13. aprila...

DOKLE VIŠE: Rijaliti zaglupljivanje naroda i u vanrednom stanju?

Uprkos najavama da će se protiv odgovornih u Regulatornom telu za elektronske medije (REM) podneti krivične prijave zbog toga što ne reaguje...

HRONOLOGIJA: Evo kako je nastala “infodemija“, i pandemija (VIDEO)

Kinesko zataškavanje epidemije novog korona virusa izazvalo je nepoporavljivu štetu u svetu, čije ćemo posledice tek videti. Ovo...

IVICA DAČIĆ: „Srbija je 2020 mnogo veći Evropljanin od mnogih u EU“

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbija zahvalna Evropskoj uniji (EU) na pomoći koja je stigla nakon izbijanja pandemije...