Amerika optužila Rusiju da koristi hranu kao oružje

0
40

VAŠINGTON – Bela kuća optužila je večeras Rusiju da povlačenjem iz sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, koristi „hranu kao oružje”.

„Rusija još jednom pokušava da iskoristi rat koji je započela kao izgovor da hranu koristi kao oružje i tako direktno utiče na zemlje već u nevolji i na cene hrane širom sveta”, izjavila je neimenovana portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost.

Dodala je da se tako pogoršava humanitarna kriza i nesigurnost u njenom obezbeđivanju.

Ruske vlasti saopštile su danas da se povlače iz sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, vitalnog za snabdevanje hranom u svetu, posle napada u crnomorskom poluostrvu Krim, koji Moskva pripisuje Ukrajini i Velikoj Britaniji, prenosi Beta.

Sporazum zaključen u julu pod okriljem UN i Turske, omogućio je izvoz nekoliko miliona tona žitarica blokiranih u ukrajinskim lukama od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara. Ta blokada je izazvala skok cena hrane i izazvala strah od gladi.

Ruske vlasti su povlačenje iz sporazuma opravdale napadom bespilotnim letelicama na vojne i civilne brodove ruske Crnomorske flote stacionirane u zalivu Sevastopolja, u Krimu pripojenom Rusiji 2014. godine.

Ostavite komentar