20.1 C
Belgrade
četvrtak, 26 maja, 2022

AMERIKA NAM PRIČA O DEMOKRATIJI: Četvoro poginulo u Vašingtonu!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Tokom sinoćnjeg protesta pristalica odlazećeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa u Kongresu, poginule su četiri osobe, saopštile su američke vlasti.

Žena koja su policajci ranili u Kongresu kasnije je podlegla povredama, a ostale tri osobe su poginule posle “medicinskih problema” povezanih s upadom Trampovih pristalica u zgradu parlamenta, prenosi CNN.

- Advertisement -

Desetine Trampovih pristalica upale su sinoć u zgradu Kongresa SAD tokom zasedanja oba doma i privremeno sprečile zakonodavno telo da potvrdi pobedu kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Nakon što je policija okončala četvoročasovnu okupaciju Kongresa SAD od gnevnih Trampovih pristalica, zvaničnici su proglasili kompleks bezbednim.

Zasedanje je nastavljeno jutros u 2.00 i još traje.

- Advertisement -

Policija je navela da su i Trampove pristalice i pripadnici bezbednosnih snaga koristili “hemijska nadražajna sredstva” tokom višečesovne okupacije Kongresa od demonstranata.

Žena koja je kasnije umrla u bolnici ranjena je kada su Trampove pristalice pokušavale da probiju vrata Kongresa, dok je sa druge strane bila naoružana policija.

Policija je tokom večeri i noći uhapsila 52 osobe, od kojih 26 u kompleksu Kongresa SAD.

Neki su uhapšeni zbog kršenja policijskog časa u Vašingtonu, uvedenog posle upada demonstranata u Kongres.

Zbog povreda tokom nasilja, 13 ljudi je smešteno u bolnice.

Članovi Kongresa su najavili istragu o tome kako su bezbednosne snage upravljale kriznom situacijom posle upada u Kongres, odnosno da li je njihova nedovoljna spremnost omogućila demonstrantima da okupiraju Kongres i da demoliraju zgradu.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti