16.3 C
Belgrade
utorak, 17 maja, 2022

Amerika izlazi iz Sporazuma o otvorenom nebu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Amerika izlazi iz sporazuma

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da će Amerika izađi iz Sporazuma o otvorenom nebu, prenosi agencija AFP.

- Advertisement -

Prema saopštenju Rojtersa, Tramp je rekao da je u dobrim odnosima sa Rusijom, ali da Moskva ne poštuje Sporazum o otvorenom nebu.

Amerika,
Russian President Vladimir Putin (R) and US President Donald Trump shake hands before a meeting in Helsinki, on July 16, 2018. (Photo by Brendan Smialowski / AFP) (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

Amerika i Rusija o novom sporazumu

Američki lider je izjavio da Rusija i SAD imaju dobre šanse da sklope novi sporazum u oblasti kontrole naoružanja, izveštava Blumberg.
Ranije je „Njujork tajms“ objavio, pozivajući se na visoko rangirane zvaničnike u američkoj administraciji, da će zvanični Vašington u petak obavestiti Rusiju o izlasku iz Sporazuma o otvorenom nebu. 

Američki list piše da izlazak Amerike iz ovog sporazuma može da znači da američki predsednik Donald Tramp nema nameru da produži osnovni sporazum između RF i SAD o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), koji ističe 2021.

- Advertisement -

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih. Sporazum su potpisale ukupno 34 države.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti