Amerika i NATO pripremaju teren za početak pregovora Kijeva i Moskve

0
25

Detalje zakulisnih pregovora između Severnoatlantske alijanse i Sjedinjenih Američkih Država objavio je italijanski list „Republika“, navodeći da Vašington i Brisel traže mogućnosti u kojima bi Ukrajina potvrdila spremnost da nastavi pregovore sa Rusijom. List piše da se jedan uslov odnosi na Herson.

U članku se ukazuje da je kod Hersona u toku jedna od najtežih bitaka. Ako bi ukrajinska vojska zauzela ovaj regionalni centar Hersonske oblasti, to bi moglo da otvori put za početak pregovora sa Moskvom. Ovaj sukob, sudeći po analizi koju je objavio NATO, nije važan samo u pogledu vojne strategije, već i u političkom i diplomatskom smislu. Italijanski list piše da Vašington tako svojim saveznicima ukazuje na mogućnosti za preokret.

„Pobeda nad ruskom vojskom u jednoj od najvažnijih tačaka za pristup Azovskom moru i Krimu može da bude realna mogućnost za početak prvih pravih pregovora sa Moskvom“, piše autor članka.

Ranije je list „Volstrit džurnal“, pozivajući se na svoje izvore, pisao da Zapad razmatra mogućnosti za mir između Rusije i Ukrajine. „Vašington post“ je objavio da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena traži da Kijev održi pozitivan imidž i pokaže svoju otvorenost za pregovore sa Moskvom. U međuvremenu, ističe američki list, Kijev pokušava da postigne što veći vojni uspeh pre zime, kada će se pojaviti mogućnost za sprovođenje diplomatije.

Kako je podvukao portparol Kremlja Dmitrij PeskovMoskva je otvorena za pregovore sa Kijevom, ali trenutno nema mogućnosti za nastavak pregovora. Ukrajinska delegacija je napustila pregovore, a u Ukrajini je zakonom uvedena zabrana da se sprovode pregovori sa Rusijom.

On je dodao da ne zna da li je istina da je Bela kuća zamolila ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da pokaže spremnost za dijalog sa Kremljom. Peskov je naveo da zapadni mediji često šire neistinite informacije i dodao da bi Rusija trebalo da pregovora pre svega sa Vašingtonom, s obzirom na to da Kijev deluje na osnovu njegovih instrukcija.

Od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini zapadne zemlje su uvele veliki broj sankcija Rusiji. Osim toga, Kijevu je isporučeno naoružanje u vrednosti koja je dvostruko veća od godišnjeg ruskog vojnog budžeta.

Ostavite komentar