CARSTVO PADA: Amerika DRHTI, građanski rat na pomolu! 4 MRTVE OSOBE!

Obavezno pročitajte

Amerika i nemiri

U više američkih gradova nakon predsedničkih izbora došlo je do protesta pristalica i republikanaca i demokrata, koji zahtevaju da se glasanje zaustavi, odnosno pozivaju zvaničnike da „prebroje svaki glas“.


U Njujorku su hiljade demonstranata prodefilovale pored luksuznih prodavnica na Petoj aveniji Menhetna, dok predsednička trka i dalje traje, a glasački listići se broje u ključnim državama, piše „Gardijan“.

Kako prenosi „Ju-es-ej tudej“, protesti u Njujorku mirni ali je povremeno dolazilo do napetosti i uzavrelih emocija između dve strane. A zabeleženo je i više fizičkih sukoba.

Snage reda Amerike prijavile su „veliku štetu“ u Portlandu, gde je pozvana nacionalna grada da interveniše, a haos je zavladao i u delovima Mičigena, ključne države u izbornoj trci.

Slični protesti održani su u najmanje šest gradova, uključujući Los Anđeles, Sijetl, Hjuston, Pitsburg, Mineapolis i San Dijego.

Demonstranti su se okupili ispred gradske kuće u Dalasu u Teksasu gde je najnapetije.

Pucnjava u Američkoj državi Nevadi

U pucnjavi koja se dogodila u gradu Hendersonu, u američkoj saveznoj državi Nevada, poginule su četiri osobe, prenose mediji.

Policija Hendersona saopštila je da su policajci izašli na mesto događaja nakon što su se iz jednog stana začuli pucnji, piše CNN.

Policija je na parkingu zgrade pronašla tri povređene osobe, uključujući i osumnjičenog.

U momentima kada je policija pokušala da razgovara sa osumnjičenim došlo je do pucnjave u kojoj su poginule četiri osobe

ameri,

Još nije poznato ko su stradale osobe, a policija je potvrdila da je pokrenuta istraga o slučaju.

Ovo je drugi incident da se događa u izbornom danu u Americi. Prethodno su četiri osobe povređene u napadu nožem nedaleko od Bele kuće.

Nevada je jedna od tzv. „swing states“, odnosno „kolebljivih“, iliti ključnih država kada se radi o odluci o novom predsedniku SAD.

U Čikagu su demonstranti zahtevajući potpuno prebrojavanje prodefilovali centrom grada i ulicom koja gleda na Tramp kulu.

Mnoge od ovih događaja organizovale su lokalne grupe povezane sa koalicijom lokalnih organizacija i sindikata „Zaštitite rezultate“.

​Demonstracije su usledile kada je Donald Tramp zapretio da će se „tužbama dokopati predsedničkog mesta“, pokrenuvši juče zahteve za zaustavljanje prebrojavanja glasova u tri kolebljive države, piše „Gardijan“.

Nije jasno da li će se izborni rezultat promeniti.

I u Mičigenu su prodemokratski demonstranti marširali zahtevajući da zvaničnici dovrše prebrojavanje glasova, dok su Trampove pristalice u Detroitu okupljene ispred TCF centra i unutar predvorja, sa policajcima postrojenim da ih spreče da uđu u prostor za brojanje skandirale „Zaustavite prebrojavanje!“ i „Zaustavite glasanje!“

U Feniksu u Arizoni, pro-Trampovi demonstranti, od kojih su neki bili naoružani, okupili su se ispred glavnog grada države zahtevajući suprotno, budući da je sa brojanjem glasova, Džo Bajden je smanjio vođstvo u državi. Bajden je u Arizoni imao prednost od oko 79.000 birača, a ostalo je 515.000 neprebrojanih glasova.

Prethodno je republikanski izborni štab podneo tužbu u pokušaju da zaustavi prebrojavanje zahtevajući od državnog sekretara Demokratske države Mičigen da dozvoli više posmatrača.

Policija je uhapsila desetine demonstranata u Mineapolisu koji su zahtevali akciju po nizu pitanja.

Demonstracije su navodno planirane pre izbora u utorak.

Bilo je hapšenja i u Los Anđelesu i u Portlandu u državi Oregon.

Generalni državni tužilac u Mičigenu, Dana Nesel, Demokrata, insistirala je na tome da su obe stranke i javnost dobili pristup prebrojavanju podataka „koristeći čvrst sistem provera i ravnoteže kako bi se osiguralo da se svi listići broje pošteno i tačno“.

Produženo prebrojavanje ovogodišnjeg „mora“ glasova koji su pristigli poštom podiglo je strah od masovnih građanskih nemira, ali do sada se taj scenario nije ostvario.
U utorak uveče, raštrkani protesti izbili su nakon završetka glasanja, protežući se od Vašingtona do Sijetla, ali nije bilo značajnijeg nasilja, prenosi Tanjug.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Zbog izjava o Svetom Savi imam će morati pred disciplinsku komisiju Rijaseta

Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini saopštio je da će imam Amir Mahić morati da se izjasni...

Još priča na sličnu temu