Amerika dala rok Prištini

Obavezno pročitajte

Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da očekuje da će imati predlog vlade u Prištini za Zajednicu opština sa srpskom većinom do 2. maja za kada je najavljen susret Aleksandra Vučića i Albina Kurtija.

Eskobar je u intervjuu za albanske medije rekao da se nada „da će do 2. maja biti konkretnog predloga“, dodajući da je došlo do napretka po ovom pitanju i izuzetne evolucije u stavu privremenih vlasti u Prištini, a posebno vlade i premijera Kurtija, da prihvati ovu zakonsku obavezu.

- Advertisement -

– To je postojeća obaveza po Briselskom sporazumu, i ovoj vladi i stranci je bilo veoma teško da je prihvate kao obaveznu. Ali sada to doživljavaju kao obavezu, složili su se sa tim i javno rekli kakvi treba da budu okviri i parametri Udruženja. I mi se slažemo sa ovim parametrima – rekao je Eskobar.

Naveo je da će Sjedinjene Države priznati nedeljne vanredne izbore u četiri opštine na severu Kosova, čak i ako ih Srpska lista bojkotuje, rekavši da bojkot ne definiše izbore.

– Pozvali smo i lično sam zamolio Srbe, Srpsku listu, da učestvuju i ne odustaju od svoje uloge. To što ne učestvuju je njihova odluka. Ali to je predviđeno Ustavom. Ima nepopunjenih mesta. Ima ljudi koji ne dobijaju usluge od lokalne samouprave jer nema učešća. Dakle, ako ovi izbori budu slobodni i pošteni, a ja predviđam da će biti, rezultat će biti legitiman sa naše tačke gledišta – rekao je Eskobar.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšeni Srbi na Kosmetu, pronađeni noževi, čekić, sprejevi, srpske zastave…

Službenici tzv. Kosovske policije uhapsili su noćas dvojicu državljana Srbije nakon što su kod njih pronašli pendrek, maskirnu masku,...

Još priča na sličnu temu