14.6 C
Belgrade
utorak, 17 maja, 2022

AMERIČKI ZVANIČNICI: Кineski agenti stoje iza širenja panike u SAD

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Sredinom marta u SAD-u putem društvene mreže Tviter milionima amerikanaca stizale su alarmantne poruke tokom pandemije koronavirusa.

Kineski agenti nisu kreirali poruku – pomogli su njeno širenje

Širite poruku, glasila je objava: “Trumpova administracija trebala je celu zemlju staviti u karantin. To će biti objavljeno čim vojska izađe na ulice kako bi spriečila pljačke i nerede”, navodilo se u objavi koja je citirala navodni izvor iz Ministarstva za nacionalnu bezbednost.

Alt="Kineski agenti"
- Advertisement -

Poruka je postala viralna i toliko raširena u roku od 48 sati da je Veće za nacionalnu bezbednost Bele kuće objavilo objavu putem Tvitera da je reč o lažnoj vesti. Sumnja da iza ovogoa stoje kineski agenti već je razamatrana.

Nakon tog talasa panike, američke obaveštajne agencije procenile su da su kineski agenti pomogli u prenošenju alarmantnih poruka preko društvenih platformi, navelo je šest američkih zvaničnika koji su želeli da ostanu anonimni.

Alt="Tramp"

Veliki broj ovih poruka stigao je do građana putem mobilnih telefona, a neki izvori navode kako do sada nisu videli ništa slično, prenosi Njujork Tajms. Poreklo poruka i dalje je mutno, a američki činovnici odbili su da otkriju detalje obaveštajnih podataka koji povezuju kineske agente sa širenjem dezinformacija, navodeći potrebu za zaštitom njihovih izvora i metoda praćenja aktivnosti u Pekingu.

Službenici iz šest različitih agencija

- Advertisement -

Službenici intervjuisani za ovaj članak rade u šest različitih agencija, a neki su proveli mnogo godina analizirajući Кinu. Njihova upozorenja o širenju dezinformacija iz Кine potkrepljena su nedavnim nalazima istraživačkih komiteta, koji bi trebali biti objavljeni idućeg meseca.

Obaveštajci ispituju delovanje kineskih špijuna u diplomatskim misijama. Američki zvaničnici istakli su kako ne veruju da su kineski agenti stvorili lažne vesti o karantinu, već da raširili postojeće. Ti su napori omogućili da poruke privuku pažnju dovoljno ljudi koje su ih zatim sami širili, bez potrebe za daljim angažovanjem agenata stranih službi.

Alt="Američki general"
Naša Borba je ranije pisala o Robertu Spladingu i kineskom tanjnom ratu

Američki obaveštajci takođe ispituju jesu li špijuni u kineskim diplomatskim misijama u SAD-u pomogli u širenju lažnih poruka o karantinu. Američke agencije nedavno su povećale nadzor nad kineskim diplomatama i zaposlenima u državnim medijskim organizacijama. U septembru je Stejt Department tajno proterao dvoje zaposlenih kineskog konzulata u Vašingtonu za koje se sumnja da su špijuni.

Kompletnu analizu o kineskom učešću u tajnom ratu možete pročitati OVDE

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti