Američki lekari ne veruju u rusku vakcinu protiv kovida

Obavezno pročitajte

Vakcina i raskol oko nje

Glavni američki specijalista za infektivne bolesti Antoni Fauči tvrdi da bi oni mogli da predstave nekoliko varijanata sopstvene vakcine odjednom – i to već sledeće nedelje, ali da nisu sigurni u njihovu efikasnost i bezbednost, i sumnja da je Rusija ispravno testirala svoju.

„Imati vakcinu i dokazati da je bezbedna i efikasna su dve različite stvari. Mi imamo šest ili više i, da smo hteli da rizikujemo i povredimo ogroman broj ljudi i damo im nešto što ne pomaže, mogli smo to da počnemo da radimo sledeće nedelje, da hoćemo“, odgovorio je Fauči na pitanje časopisa „Nacionalna geografija“ da li Rusija zaista ima odgovor protiv virusa korona.

- Advertisement -

„Zbog toga se nadam da su se Rusi zaista potpuno uverili da je bezbedna i efikasna. Veoma sumnjam da su oni to učinili“, dodao je direktor Nacionalnog instituta za alergijske i infektivne bolesti SAD“.

Ruska zaostaje za američkom

Sa svoje strane, savetnica američkog predsednika Kelijan Konvej smatra da je ruska prošla suviše malo ispitivanja i da zaostaje za američkim razvojima vakcina.

„Zato su američki standardi mnogo stroži. Standarde u našoj zemlji postavlja Federalna uprava za lekove i, koliko ja shvatam iz ruske objave, oni su veoma daleko od nas. Mi imamo šest potencijalnih vakcina u trećoj fazi (razvoja), a oni, sudeći po svemu, nisu ni stigli do toga“, rekla je Konvejova za „Foks njuz“.

Konvejova je objasnila da se dve od potencijalnih šest  u Sjedinjenim Američkim Državama nalaze u završnoj fazi i da će „već narednih nekoliko meseci imati nekoliko stotina miliona doza vakcine“.

Prva protiv kovida

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u utorak prvu na svetu vakcinu za prevenciju nove koronavirusne infekcije kovid 19, koju je razvio Naučni institut „Gamaleja“ zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije.

Nazvana je „Sputnik V“. Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško saopštio je da će se vakcina proizvoditi na dva mesta – u centru „Gamaleja“ i u kompaniji „Binofarm“. Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da je prošla sve neophodne testove i da formira stabilan imunitet.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Mirno na severu Kosmeta, protesti Srba nastavljeni

PRIŠTINA – Na Kosovu i Metohiji noć je protekla mirno, a ispred opštinskih zgrada u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu...

Još priča na sličnu temu