19 C
Belgrade
ponedeljak, 15 avgusta, 2022

AMERIČKI AMBASADOR PRETI: Srbija da odustane od kupovine naoružanja od Rusije

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ambasada SAD u Beogradu saopštila je da je zabrinuta zbog činjenice da Srbija nabavlja rusku vojnu opremu i pozvala Beograd da odustane od transakcija sa Moskvom koje, kako je navela, mogu da izazovu sankcije.

„Pozivamo sve naše saveznike i partnere da se odreknu transakcija s Rusijom koje rizikuju pokretanje sankcija prema Zakonu o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije. Više puta smo izrazili zabrinutost zbog nabavke ruske vojne opreme u Srbiji, uključujući planiranu kupovinu sistema Pancir, sa visokim vladinim zvaničnicima“, navode iz Ambasade, prenosi Tanjug.

- Advertisement -

Ambasada ocenjuje da SAD i Rusija imaju vrlo različite vizije za budućnost Zapadnog Balkana i poručuje da Vašington snažno podržava evropski put Srbije i njen postavljeni cilj članstva u EU.

S druge strane, kako tvrdi, Moskva se „aktivno protivi zapadnoj integraciji regiona i nastoji da spreči rešavanje etničkih tenzija, marginalizuje uticaj SAD i EU, i uspori ili spreči zemlje Zapadnog Balkana da slede svoju, nezavisnu orijentaciju“.

Svoje mišljenje o tome što je Srbija nabavila ruski raketni sistem „Pancir 1“ krajem februara ove godine dali su američki Stejt department, Evropska unija i NATO.

- Advertisement -

Stejt department je tada pozvao sve saveznike i partnere da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do uvođenja sankcija po Zakonu o suprostavljanju američkim protivnicima kroz sankcije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija u vojnom smislu značajno snažnija, nakon kompletiranja odbrambenog sistema „Pancir S1“, čiju nabavku naša zemlja nije krila i sve je radila transparentno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tada da je Srbija danas u vojnom smislu snažnija, naglasivši da je sistem  za protivvazdušnu odbranu „Pancir S1E“, koje nabavlja od Rusije, kompletiran.

Ponosan je kaže kao predsednik i vrhovni komandant vojske koja je značajno osposobljena i operativno unapređena.

Predsednik je naveo da nabavku „Pancira“ od Rusije Srbija nije krila od međunarodne zajednice.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti