27.5 C
Belgrade
ponedeljak, 27 juna, 2022

AMERIČKA MINISTARKA FINANSIJA SE ZANELA: Pogrešila sam s procenama kretanja inflacije

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da su njene prošlogodišnje procene o kretanju inflacije bile pogrešne.

„Mislim da sam tada pogrešila u pogledu puta kojim će inflacija ići”, odgovorila je Jelenova u intervjuu za Si-En-En na pitanje da li je u svojim izjavama tokom prošle godine potcenila pretnju koju je inflacija predstavljala.

- Advertisement -

Ona je navela da je „došlo do nepredviđenih i velikih potresa u privredi koji su izazvali rast cene energije, hrane i uska grla u snabdevanju, što je loše uticalo na našu ekonomiju, a koje ja u to vreme nisam u potpunosti shvatila”.

Dodala je da se negativni ekonomski uticaji kreću u rasponu od ruske invazije na Ukrajinu, koja se nije mogla predvideti prošle godine, do nedavnih korona lokdauna u Kini, prenosi Rojters.

„Udari na ekonomiju se nastavljaju, a inflacija je glavna briga predsednika Džoa Bajdena. On snažno veruje i podržava nezavisnost Federalnih rezervi u preduzimanju svih neophodnih koraka s ciljem smanjenja inflacije”, rekla je Dženet Jelen, prenosi Tanjug.

- Advertisement -

Istakla je da Bajdenova administracija preduzima mere koje će podupreti napore FED-a da obuzda inflaciju, pominjući u tok kontekstu vladin zahtev da se snize cene lekova koji se izdaju na recept, pojevtini zdravstvena zaštita, kao i predlog zakona u Kongresu da se poveća upotreba obnovljive energije, što bi trebalo da rezultira padom cena fosilnih goriva.

Mada je rekla da je nedavni podatak o padu bazne inflacije u SAD ohrabrujući, Jelenova je predočila da su cene nafte i dalje visoke, da Evropa radi na zabrani uvoza ruske nafte i zaključila da se „dalji šokovi u ekonomiji ne mogu isključiti”.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti