31.1 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

AMERIČKA DEMOKRATIJA: Isključena Kuba, Venecuela i Nikaragva sa Samita Amerika

NAJČITANIJE

- Advertisement -

VAŠINGTON – Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena donela je konačnu odluku da isključi vlade Kube, Venecuele i Nikaragve sa Samita Amerika. Odluka, koja je usledila nakon nedelja intenzivnog razmatranja, rizikuje bojkot skupa u Los Anđelesu koji su ove nedelje organizovale Sjedinjene Države, ukoliko meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador i neki drugi lideri odluče da se ne pojave.

Američki zvaničnici utvrdili su da je zabrinutost zbog ljudskih prava i nedostatka demokratije u te tri zemlje razlog isključivanja sa Samita, rekao je izvor iz Vašingtona kasno sinoć, preneo je Tanjug. Isključivanje Venecuele i Nikaragve predvođenih levičarskim liderima već je bilo označeno poslednjih nedelja.

- Advertisement -

Kubanski predsednik Migel Dijaz Kanel rekao je prošlog meseca da neće ići čak ni ako bude pozvan, optužujući SAD za „brutalni pritisak” da samit učine neinkluzivnim.

Na Samit su pozvani kubanski aktivisti iz civilnog društva.

Odluku o isključivanju prvi je preneo Blumberg, a Bela kuća nije odgovorila na Rojtersov zahtev za komentar. Kontroverze oko liste gostiju bacile su u senku američki cilj da iskoriste Samit za popravljenje odnosa sa Latinskom Amerikom.

- Advertisement -

Na Samitu je, takođe, zabranjeno prisustvo predsedniku Nikaragve Danijelu Ortegi, a ukoliko se meksički predsednik Lopez Obrador ne pojavi, to bi moglo da dovede do pitanja o izgledima za napredak u razgovorima za obuzdavanje migracija na južnoj granici Sjedinjenih Država, što je prioritet za Bajdena, ocenio je Rojters.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti