4.4 C
Belgrade
četvrtak, 27 januara, 2022

AMERI PROZVALI RUSIJU OKO ENERGETSKOG ORUŽJA, RUSI NISU OSTALI DUŽNI: Udarli tamo gde ih najviše boli

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Tvrdnje SAD o ruskom „energetskom oružju“ Moskva ocenjuje kao insinuacije, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov istovremeno optuživši Ameriku da otvoreno želi da „minira“ projekat „Severni tok 2“.

„Kada je reč o navodima o ‘ruskom energetskom oružju’ – nije prvi put da ih čujemo. Bez sumnje, kolege u Vašingtonu će se i u budućnosti služiti tim tezama“, napisao je Rjabkov na društvenim mrežama.

- Advertisement -

Prema njegovim rečima, američki zvaničnici već odavno jačaju politiku diktature prema zemljama koje su zainteresovane za uspostavljanje ravnopravne, obostrano korisne saradnje sa Rusijom, pozivajući se na spoljnog neprijatelja i u energetskoj sferi, i oblasti vojne i tehničke saradnje.

„Amerikanci otvoreno žele da ‘miniraju’ ‘Severni tok 2’, a sada su pokrenuli insinuacije na račun politike koju vodimo na svetskim energetskim tržištima u uslovima krajnje volatilnosti cena i naglog pada potražnje za energentima, koje je povezano, pre svega, sa šokom s kojim se suočila transportna industrija celog sveta zbog pandemije koronavirusa“, naglasio je ruski zvaničnik.

Ranije su SAD optužile Rusiju da koristi energetiku u „neprijateljske svrhe“, a Moskvu su nazvali „zlonamernim igračem“.

- Advertisement -

Pre toga su američki mediji objavili da Amerika razmatra uvođenje antiruskih sankcija radi „stabilizacije tržišta nafte“.

Podsetimo, cena nafte je pala nakon vesti da članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK+) nisu uspele da produže sporazum o smanjenju proizvodnje. Još jedan faktor koji utiče na nacionalnu i svetsku ekonomiju ostaje pandemija koronavirusa.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti