AMBASADORKA ŠVEDSKA: Nastavićemo da pomažemo Srbiji da napreduje na putu ka EU

Obavezno pročitajte

Ambasadorka Švedske u Beogradu Anika Ben David je u intervjuu za Novi magazin ocenila da je samit Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana u Tirani pokazao da je EU spremnija nego ikada da se ponovo posveti perspektivi članstva zemalja Zapadnog Balkana. Ona je istakla da su pitanje Kosova i harmonizacija sa spoljnom politikom Unije „apsolutno ključni elementi za put Srbije ka EU“.

„Mislim da poruka EU nikada nije bila jasnija od one iz Tirane, a to je da treba da pružimo mogućnost zemljama koje žele da se pridruže da to i urade. Mi treba da intenziviramo naš angažman sa zemljama Zapadnog Balkana, ali istovremeno – standardi su tu i mi moramo da očuvamo integritet tih fundamentalnih principa u EU – vladavine prava, demokratije, ljudskih prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, izjavila je ona.

Dodala je da će nastaviti da pomažu Srbiji i drugim zemljama da napreduju na putu ka EU, istakavši da je Unija najveći investitor u Srbiji, najveći trgovinski partner i naveći donator.

„Svake godine, EU donira 200 miliona evra svojih poreskih obveznika. Švedska je treći najveći donator Srbiji, a mi smo mala zemlja. I sva ta pomoć, investicije i trgovina su usmereni ne samo na poboljšanje kvaliteta života u Srbiji već i na približavanje Srbije EU zato što nam je Srbija potrebna i smatramo da ima mesto u Evropi i u EU. Ubeđeni smo da EU može Srbiji da pruži najbolju moguću budućnost za ljude koji žive u njoj i na Zapadnom Balkanu u smislu demokratije, slobode, bezbednosti, ekonomskog prosperiteta“, istakla je Anika Ben David.

Ambasadorka Švedske naglašava da su pitanje Kosova i harmonizacija sa spoljnom politikom EU „apsolutno ključni elementi za put Srbije ka EU“.

„Usaglašavanje sa EU spoljnom politikom je zahtev za sve zemlje kandidatkinje. Kad zemlja postane članica usaglašavanje mora biti stoprocentno. Srbija je sada jedina zemlja gde usaglašavanje nazaduje i nije kompletno. Rekla bih da to nije tehničko pitanje“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, „govorimo o istorijskoj raskrsnici, tektonskom zaokretu kojima svedočimo u Evropi zbog ruskog rata protiv Ukrajine“.

„To je odlučujuća, kritična prekretnica za svet i važno je da zemlje kandidatkinje budu na pravoj strani istorije. Taj rat nije rat protiv jedne zemlje već protiv vrednosti, protiv ustanovljenog poretka međunarodne saradnje. Ako bi Rusija pobedila u ovom ratu, ona ne bi stala tu. Zato je zbog slobode svih nas važno je da zauzmemo stav“, dodaje.

Anika Ben David ističe da EU razume veliku energetsku zavisnost Srbije od Rusije i da zato intenzivno radi na tome da pomogne Srbiji da diversifikuje svoje energetske potrebe.

„Kad je reč o Kosovu, upravo smo izašli iz nedavne, verovatno ne i poslednje krize u odnosima Prištine i Beograda. EU radi non-stop na implementaciji Briselskog sporazuma iz 2013. Normalizacija između Beograda i Prištine uz liderstvo Brisela je jedini put napred. Zahvalni smo na punoj saradnji između SAD i Evrope“, navela je ona.

Naglašava da je najvažnije da se sprovedu i poštuju svi raniji dogovor, uključujući i stvaranje Zajednice srpskih opština.

„Mislim da dolazak tolikog broja predstavnika i izaslanika i angažman SAD, EU Francuske i Nemačke pokazuje koliko je važno da nemamo novu nestabilnost u Evropi, na Zapadnom Balkanu. To je ono što nam najmanje treba. Nestabilnost može da iskoristi neka druga strana i to bi udaljilo Srbiju od evropskog puta. Nova nestabilnost bi bila štetna i za Beograd i za Prištinu i za sve nas. Zato je sada važno da radimo zajedno da se zajedno mobilišemo da pomognemo stranama da krenu napred“, zaključila je Anika Ben David.

Ambasadorka Švedske je ocenila da će rat u Ukrajini odrediti švedsko predsedavanje EU u narednih šest meseci.

„Radićemo na očuvanju evropskog istorijskog jedinstva bez presedana, na tome da učinimo sve što možemo da Ukrajinu podržimo ekonomski, vojno, diplomatski, politički kako bi ona pobedila u ovom ratu. Oni se ne bore samo za sebe već i za sve nas u Evropi. Pozdravljamo to što su se mnogi naši bliski partneri uskladili sa stavovima spoljne i bezbednosne politike EU, kao što se očekuje i od zemlje kandidatkinje za članstvo u EU. Nastavićemo da pozivamo Srbiju da učini isto“, rekla je ona, dodavši da će Švedska pokrenuti agendu EU za zeleniju, sigurniju i slobodniju Evropu.

Ceo intervju pročitajte na portalu Novog magazina.

Anika Mariana Elizabet Račel Ben David u Beograd je došla 2021. kao ambasadorka akreditovana za Srbiju i Crnu Goru. Pre toga se bavila ljudskim pravima, demokratijom i vladavinom prava u Ministarstvu spoljnih poslova Švedske, u kojem je bila i šefica Odseka za centralnu, istočnu i južnu Afriku, Odeljenje za Afriku. Službovala je u Tanzaniji i Izraelu. Nakon što je njena zemlja preuzela predsedavanje EU, smatra da je Unija sada spremnija nego ikad da prihvati zemlje Zapadnog Balkana, pogotovo nakon „nove geopolitičke urgentnosti zbog ruske agresije na Ukrajinu“.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

PORUKA NEMCIMA IZ RUSKE DUME: Uništićemo vaše tenkove kao i pre 80 godina

Vjačeslav Volodin, predsednik ruske Dume, izjavio je da će tenkovi koje će Nemačka isporučiti Ukrajini doživeti istu sudbinu kao...

Još priča na sličnu temu