AMBASADOR UKRAJINE: Teško nam je da razumemo kako neko ne može da odabere stranu

Obavezno pročitajte

Ukrajinski ambasador u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je u intervjuu za Novi magazin da je Ukrajina zahvalna što ju je Srbija podržala u Ujedinjenim nacijama i što nije priznala referendume, ali da im je teško da razumeju „kako neko ne može da odabere stranu na kojoj će biti“.

Ukrajina nije priznala nezavisnost Kosova. Srbija je osudila i aneksiju Krima i agresiju 24. februara i neće priznati pripojene okupirane oblasti, ali ne uvodi sankcije Moskvi. Odgovarajući na pitanje Novog magazina kako doživljava to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, Tolkač je odgovorio da Ukrajina dobro razume odnose Rusije i Srbije, i da to nije jednostavno, ali ističe da Srbija i Ukrajina imaju zajednički cilj.

- Advertisement -

„Taj cilj je Evropska unija. I naravno, Srbija i Ukrajina žele da grade partnerske odnose i želimo da budemo deo te velike evropske porodice koja deli zajedničke vrednosti. I mi vidimo Srbiju kao jednog od partnera u svemu tome. I teško nam je, naravno, kad svaki dan gledamo smrti u oči, kad svakog dana strada sve više dece, ljudi i kada gledamo njihove sahrane. Teško nam je da razumemo kako neko ne može da odabere stranu na kojoj će biti. Ali, naravno, na svemu tome ćemo raditi u budućnosti i pokušaćemo na sve moguće načine da razumemo svakoga, ali i da i nas svako razume“, rekao je Tolkač.

Prema njegovim rečima, od početka rata predsednik Rusije Vladimir Putin je uradio dve veoma važne stvari.

„Prva je da je ujedinio ceo ukrajinski narod. Uradio je to na način na koji za 30 godina postojanja nisu uspeli svi vladari u Ukrajini. Sa druge strane, on je ujedinio i celu Evropu. Cela Evropa se bori protiv takvog režima jer je Evropa shvatila da ima posla s novim Hitlerom i da Ukrajina, u stvari, predstavlja ono što je za Hitlera predstavljala Austrija. Zato nam sve zapadne zemlje pomažu i ujedinjeni su s nama u smislu da postoji sila zakona i ljudska prava koja se moraju poštovati. Zato mislim da je danas Evropa ujedinjena i zahvalan sam na pomoći koju pružaju Evropa i SAD, Kanada, Australija, uključujući i Srbiju, koja pruža podršku u međunarodnim formatima…“, istakao je ambasador Ukrajine.

Za poteze Putina, ocenjuje on, može se reći da „nisu u skladu s ljudskom logikom i normalan čovek ne može da ih pojmi“.

„I mogu reći da nisam verovao, nisam očekivao da će 24. februara početi rat protiv Ukrajine jer za 300 godina postojanja u zajedničkoj državi sa Rusijom, posle svega, zajedničke istorije i svih zajedničkih stvari koje imamo, niko u Ukrajini, nijedan čovek nije mogao da poveruje da će Rusija u ovom obimu napasti. Danas za ove napade možemo reći samo da su oni teroristički“, ističe Tolkač.

On veruje da je moguće početi pregovore, ali u nekim drugim uslovima.

„Uslovima koji bi bili povoljni za Ukrajinu, s obzirom na to da su pozivi na uništenje i genocid nad našim narodom neprihvatljivi“, zaključio je ambasador Tolkač.

SourceN1

1 COMMENT

  1. Ja sam svoju ANTIFAŠISTIČKU i ANTINACISTIČKU stranu davno izabrao dakle ja sam protiv Ukrajine. U Ukrajini sam bio prije par godina i vidio dovoljno. Jedino što vrijedi vidjeti su Ukrajinke. A Ukrajinski političari su izdali SLAVJANSTVO i postali Jamerički dupelizci.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu