Ambasador SAD povukao prve mere protiv tzv. Kosova

Obavezno pročitajte

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hanovijer rekao je da SAD trenutno „nemaju entuzijazam“ da utiču na zemlje koje nisu priznale Kosovo, kao i da aktivno rade ka napretku Kosova ka evro-atlantskim integracijama.

Ovakva rekacija američkog ambasadora usledila je posle odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija da kosovski specijalci zauzmu zgrade tri opštine na severu Kosova bez usaglašavanja sa međunarodnim partnerima.

- Advertisement -

Prva mera koja je doneta protiv Kosova je ukidanje učešća u međunarodnoj vojnoj vežbi „Defender Europe 23“, a razmišlja se i o drugim akcijama, objavio je Kossev.

Američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer zatražio je od kosovskog premijera da hitno deeskalira situaciju i izneo dva zahteva – da policijski službenici napuste opštinske zgrade, a novoizabrani gradonačelnici funkcije obavljaju u alternativnim objektima.

Hovenijer je u utorak održao sastanak sa grupom prištinskih redakcija i Kim radijom. Tonski snimak sa tog sastanka objavio je Kallxo, a Kossev prenosi da je ambasador na sastanku kazao da je kriza na severu Kosova nepotrebna, a da operacija nasilnog ulaska u opštinske zgrade nije koordinisana sa SAD.

„Čvrsto savetovali Kurtija da odustane“

Tvrdi i da su, kada su postali svesni šta Priština radi, SAD „čvrsto savetovale Kurtija“ da odustane, a zbog toga što su „predvideli posledice koje danas vidimo“.

Naglašava da ponašanje vlasti na Kosovu utiče na bilaterealne odnose Kosova i SAD i najavio „prvu indikaciju“.

„Prva indikacija je odluka koja je doneta kasno sinoć od strane komandanta SAD-Evropa komande da se ukine učešće Kosova u ‘Defender Evrope 23’. Kao što znate, nema aktivnosti danas u sklopu ‘Defender Europe’ i neće ih biti. Za Kosovo je ta vežba završena“, kazao je Hovenijer.

Hovenijer je rekao da se razmišlja i o drugim merama, odnosno, kako je kazao „razmišljamo kroz druge implikacije“. Precizirao je da su upravo od Kurtija „veoma direktno“ zatražili da preduzme hitne korake kako bi došlo do deeskalacije situacije na Severu Kosova.

„On nije odgovarao na naše zahteve, a mi razmatramo koje će naše dalje akcije biti“, poručio je Hovenijer.

Naglašava da u ovom trenutku ne postoji entuzijazam od strane SAD-a da odgovori na ono što su drugi interesi Kosova: „Kao što je uključivanje sa onima koji nisu priznali Kosovo, ili da radimo aktivno kako bi došlo do napretka Kosova ka evroatlantskim integracijama. Žalimo zbog toga, ali moram da budem iskren – takva je situacija“, poručio je Hovenijer.

Upitan o tome koje će još mere da se preduzmu protiv Kosova, Hovenijer nije hteo da ulazi u detalje, navodeći da je odluka o ukidanju učešća Kosovu u „Defender Evrope“, veoma značajna akcija.

Dodao je da se nada da će Kurti da prihvati savet SAD i odmah preduzme akcije kako bi došlo do deeskalacije na Severu. Upitan o roku koji ima Kurti, Hovenijer kaže da je reč o veoma hitnom pitanju.

„To vam je kao da kuća gori i potrebno je da je ugasite. Mislim da nećete da vidite mnogo strpljenja od strane SAD-a“, kazao je.

Naglasio je da traži dve stvari od Kurtija. Prva je da vlada ne insistira na tome da gradonačelnici rade u opštinskim zgradama, a druga da se povuku policijske jedinice iz ovih objekata.

„Verujemo da vlada ne bi trebalo da insistira na tome da gradonačelnici rade u opštinskim zgradama. Vlada je uspela da pronađe alternativne lokacije gde su položili zakletve. Ne razumemo zašto ne bi mogli da koriste ove alternativne lokacije ili druge javne zgrade kako bi vršili administrativne funkcije“, naglasio je Hovenijer.

Gradonačelnici da obavljaju samo administrativne poslove

On ističe da SAD žele da gradonačelnici četiri većinski srpske opštine obavljaju samo administrativne funkcije jer, kako kaže, nemaju jake mandate.

„Postoji potreba da izabrani zvaničnici nastave veoma oprezno, da prihvate da nemaju veliki politički mandat da dovedu do promena“, naglasio je Hovenijer.

Ono što se dogodilo u petak nije način kako bi gradonačelnici trebalo da započnu svoj mandat – ulazeći u opštinske zgrade uz policiju i upotrebu sile, to nismo zamislili, niti predložili.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kraj zapadnog sna: Niko u svetu ne može da mu parira

Uprkos nadama i prognozama Zapada da će specijalna vojna operacija u Ukrajini devastirati ruski narod i svrgnuti Putina sa...

Još priča na sličnu temu