21.9 C
Belgrade
nedelja, 26 septembra, 2021

AMBASADOR IZRAELA: Srbija je priznala Kosovo!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Puno polemike, pa i hitne i oštre reakcije srpskog ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića, izazvalo je jutrošnje gostovanje izraelskog ambasadora Jahela Vilana na TV Prva, kada su njegove reči protumačene kao otkriće da je Srbija Vašingtonskim sporazumom priznala Kosovo.Gostovanje izraelskog ambasadora Jahela Vilana FOTO: Printscreen TV PrvaGostovanje izraelskog ambasadora Jahela Vilana FOTO: Printscreen TV Prva

Dok je govorio o novim sukobima između Izraela i Palestine, voditelj TV Prva postavio je pitanje ambasadoru zbog čega je njegova zemlja priznala Kosovo, s obzirom na to da imaju nerešenu situaciju na sopstvenoj teritoriji.

– To je, naravno, potpuno druga tema. Odluka Izraela da prizna Kosovo je doneta pod američkim pritiskom. Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma između Srbije i Kosova posebno sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom. Ja ne pokušavam da se krijem iza toga. Tu odluku je doneo Izrael posle mnogo godina u toku kojih nismo priznali Kosovo. To je definitivno protiv naših interesa u Srbiji, to je protiv mojih interesa – rekao je Vilan.

- Advertisement -

Govoreći o tome da li bi možda mogli da revidiraju odluku, kaže:

– Ne bih želeo da ostavim bilo kakvog prostora za optimizam, bez nekog dobrog razloga. Ja u ovom trenutku to ne vidim. Sporazum je postignut. Izrael je priznao Kosovo, a Kosovo će preseliti ambasadu u Jerusalim. To je ispunjeno i ne vidim ni jedan razlog zašto bi Izrael u ovom trenutku povukao svoje priznanje Kosova, sve dok su obe strane ispunile svoje obaveze iz tog sporazuma.FOTO: Printscreen/TwitterFOTO: Printscreen/Twitter

Na pitanje da li je video dokument koji je Srbija potpisala u Vašingtonu, ambasador je rekao:

- Advertisement -

– Ne razumem pitanje. Ne, zašto bih ja video taj dokument? To nije moj sporazum, to je sporazum između Srbije i Amerike. Ja nisam video demanti ni od strane Amerike ni od strane Srbije da je to potpisano. Zato ne znam zašto me pitate da li sam video papir. Nisam video ni da neko u Srbiji, predsednik ili neko drugi da je rekao da nisu potpisali taj sporazum sa Trampovom administracijom. Dokument je tu, on postoji koliko ja znam – rekao je ambasador Izraela.Slobodan Samardžić: Vašingtonski sporazum je Vučićev poklon AlbancimaPodrška Amfilohiju zbog kritikovanja Vašingtonskog sporazuma„Vučić hitno da objavi šta je potpisao u Vašingtonu“

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković reagovao na izjavu izraelskog ambasadora, da je Srbija praktično Vašingtonskim sporazumom priznala Kosovo i rekao da je ta izjava apsolutno netačna i da je reč o svojevrsnom bezobrazluku.

– Beograd i Priština su potpisali dva različita dokumenta. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je potpisao papir u kome nema Kosova i u kome se ne pominje Kosovo i Priština – naveo je on za TV Prva i pokazao „različite papire“.

Naglasio je da je reč o dva potpuno različita dokumenta i dodao da je Vučić potpisao dokument u kojem piše da je Srbija, odnosno Beograd saglasan da otvori trgovinsko predstavništvo i predstavništvo državnog ministarstva u Jerusalimu do 20. septembra 2020. i da svoju Ambasadu preseli u Jerusalim do 1. jula 2021.

– U dokumentu koji je potpisala Priština, tačnije tadašnji premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti stoji da se Kosovo i Izrael slažu se da se međusobno priznaju – naveo je Selaković za TV Prva.Nikola Selaković FOTO: ATA imagesNikola Selaković FOTO: ATA images

Podsetimo Vilan je rekao je da je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država.

– Nemojte pogrešno da me razumete, to je važna tema, ali je druga priča. Odluka Izraela da prizna nezavisnost Kosova je doneta pod američkim pritiskom, inače nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama. Ne pokušavam da se krijem iza toga, tu odluku je doneo Izrael posle mnogo godina nepriznavanja Kosova. To je protiv naših interesa u Srbiji – rekao je on.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti