12.8 C
Belgrade
ponedeljak, 20 septembra, 2021

Ambasada SAD Srbiji: Odustanite od ruskog oružja!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

SAD od Beograda traže da odustane od transakcija s Moskvom koje mogu da izazovu sankcije.

Američka ambasada u Srbiji u četvrtak je ponovila da je „zabrinuta što Srbija nabavlja rusku vojnu opremu“ i pozvala je Beograd da odustane od transakcija s Moskvom koje mogu da izazovu sankcije, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

- Advertisement -

„Pozivamo sve naše saveznike i partnere da se odreknu transakcija s Rusijom koje rizikuju pokretanje sankcija prema Zakonu o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA). Više puta smo izrazili zabrinutost zbog nabavke ruske vojne opreme u Srbiji, uključujući planiranu kupovinu sistema Pancir, sa visokim vladinim zvaničnicima“, navodi se u odgovoru Ambasade za RSE.

Ambasada piše da SAD i Rusija imaju „vrlo različite vizije za budućnost Zapadnog Balkana“.

S jedne strane, „Vašington snažno podržava evropski put Srbije i njen postavljeni cilj članstva u Evropskoj uniji“, a, s druge strane, „Moskva se aktivno protivi zapadnoj integraciji regiona i nastoji da spreči rešavanje etničkih tenzija, marginalizuje uticaj SAD i EU i uspori ili spreči zemlje Zapadnog Balkana da slede svoju, nezavisnu orijentaciju“, piše Ambasada SAD u Srbiji.

- Advertisement -

Zabrinutost u Briselu i Vašingtonu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je 4. marta da je dan ranije raketni sistem koji je Srbija kupila od Rusije kompletiran četvrtom isporukom delova ruskog protivvazdušnog sistema Pancir, podseća RSE i navodi da je taj sistem namenjen odbrani.

RSE kaže da je ta „nova kupovina naoružanja i vojne opreme iz Rusije izazvala zabrinutost u Briselu i Vašingtonu“ i da je portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Peter Stano 25. februara izjavio da je potrebno da Srbija usaglasi svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije.

Moguće sankcije Srbiji prvi put je u novembru 2019. spomenuo specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer.

RSE podseća da je Vučić u decembru 2019. najavio da će Srbija stati s kupovinom oružja i da će se „ići na dodatne reforme“ vojske, što je kasnije, piše RSE, potkrepljeno smanjenim budžetom za odbranu za 2020. koji su poslanici Skupštine Srbije izglasali u decembru 2019.

Srbija još očekuje isporuku tenkova T-72 i dela oklopnih vozila „BRDM-2“, koje je kao donaciju dobila od Rusije, kao i četiri ruska borbena aviona MiG-29 iz Belorusije, koji su na remontu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti